Vanredno stanje koje uvode vlade širom regiona OEBS mora da bude vremenski ograničeno i da sprovođenje nadgleda parlament, saopštila je direktorka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Ingibjerg Soulrun Gisladetir uoči glasanja u Mađarskoj o proširenju vanrednih mera.

ODIHR sistematski prati sadržaj i posledice proglašenja vanrednog stanja kao odgovor na pandemiju korona virusa.

"Jasno je da države moraju da brzo deluju kako bi zaštitile stanovništvo od pandemije korona virusa i shvatam da će to možda zahtevati vanredno stanje. Međutim, vanredno stanje - bez obzira gde je proglašeno i iz kojeg razloga - mora da bude proporcionalno njegovom cilju i da ostane na snazi onoliko dugo koliko je apsolutno neophodno", navela je direktorka ODIHR.

Sve zemlje OEBS obavezale su se da će podržavati demokratiju i vladavinu prava, uključujući i tokom vanrednog stanja. To znači da zakon o vanrednom stanju može biti samo privremen i treba da ga proverava parlament.

Direktorka ODIHR je, kako je navela, izrazila "zabrinutost mađarskoj vladi vezano za kontekst glasanja (30. marta) i za mere koje su obuhvaćene nacrtom zakona. ODIHR je ponudio podršku i pomoć kako bi se na ovu krizu reagovalo u potpunosti u skladu sa obavezama OEBS i sa međunarodnim pravom.

Mađarska vlada je 20. marta predložila nacrt zakona kojim se produžava tranutno "stanje opasnosti" i vladi daju ovlašćenja da donosi dekrete bez nadzora parlamenta i bez odredjenog vremenskog ograničenja.

Prema međunarodnom pravu, vanredno stanje i mere treba da budu samo one neophodne i srazmerne, a sprovođenje pod parlamentarnim i sudskim nadzorom, uz redovno revidiranje kako bi se osiguralo da su i dalje potrebne, proporcionalne i odgovarajuće za rešavanje pretnje koja je dovela do njihovog uvođenja.

Sve zemlje OEBS obavezale su se da pribegavanje proglašenju vanrednog stanja "ne može da bude iskorišćeno za podrivanje demokratskog ustavnog poretka, niti za uništavanje međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Izvor: Beta

Foto: Beta