Belgija će okončati dvonedeljnu zabranu promocija i popusta u supermarketima uvedenu kako bi se obeshrabrile panične kupovine. Zabrana se ukida jer su se potrošači žalili na veće cene u ekonomski teškim vremenima zbog epidemije korona vrusa.

Nakon što su uvedene mere "držanja distance", Belgijanci su u samoposlugama, kao i potrošači u drugim zemljama, ispraznili rafove sa proizvodima poput testenina i toalet papira.

Zbog toga je 18. marta uvedena zabrana sniženja cena proizvoda.

Cilj zabrane bio je da se zaustave ljudi koji u velikom broju odlaze u prodavnice kako bi iskoristili popuste najavljene u nedeljnim reklamnim lecima i katalozima.

Bivšti ministar ekonomije Vinsent Van Kvikenborn napisao je na Tviteru da je cena mnogih proizvoda porasla u odnosu na cenu od pre dve nedelje i pozvao da se ukine zabrana popusta u prodavnicama.

Navode se i brojni primeri poskupljenja - kesica čipsa je u jednoj prodavnici za 29% skuplja, iako nisu podizali cene, već su samo prestali sa prodajom uz popust.

Izmene propisa kojim će se omogućiti dalji popusti u prodavnicama odmah će stupiti na snagu, rekla je portparolka ministarstva za ekonomiju i potrošače, preneo je Rojters.

Belgijski lanac Kolrit (Colruyt) saopštio je da će nastaviti sa promocijama već planiranim za naredne sedmice ali da će pratiti situaciju. Neka prodajna mesta ograničila su količinu koja može da se kupi - npr. na dva paketa toalet papira po osobi.

Slično su najavili i Kolritovi konkurenti - Karfur, Delez i diskonti Aldi i Lidl.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/MILAN TIMOTIC