Poljska vlada je podeljena oko toga da li u maju treba održati predsedničke izbore tako što bi građani poštom slali glasove zbog pandemije korona virusa. Očekuje se da će parlament 6. aprila glasati o predlogu lidera vladajuće stranke Jaroslava Kačinjskog da izbori budu održani 10. maja putem glasanja poštom, ali jedna frakcija u vladajućoj koaliciji protivi se takvom načinu glasanja i traži održavanje izbora posle epidemije.

Očekivalo se da će parlament glasati o opciji glasanja putem pisma u petak, ali to je odloženo zbog neslaganja.

"U vreme kada država doživljava svoje najveće probleme u poslednjih 30 godina zbog korona virusa, u vladi se vodi unutrašnji rat", piše portal Onet.

"Naši izvori u vladi jednoglasni su u oceni da bi ova kriza mogla dovesti do pada vlade", napisali su autori Andržej Gajci i Andžej Stankievič.

Konzervativni predsednik Andžej Duda vodi u anketama i već se vidi njegov drugi petogodišnji mandat.

Vladajuća stranka Pravo i pravda koja podržava Dudu, tražila je način da nastavi s glasanjem, a ankete su pokazale da je Duda daleko ispred svojih rivala.

Zvaničnici partije Pravo i pravda žele da se sada održi glasanje za konsolidaciju vlasti u vreme krize.

Potpredsednik poljske vlade, lider jednog od dva mala koaliciona partnera poljske vladjuće stranke Pravo i pravda, Jaroslav Govin, podneo je 6. aprila ostavku zbog insistiranja vladajućih konzervativaca na čelu sa Kačinjskim da Poljaci u jeku epidemije virusa korona idu na izbore jer sadašnji predsednik Duda tada ima šanse da bude ponovo izabran već u prvom krugu.

Mnogi smatraju da je manja verovatnoća da Duda pobedi na izborima koji bi bili održani posle završetka epidemije jer bi se suočio sa lošim stanjem u ekonomiji koje će izazvati korona virus.

Glavna opoziciona stranka Građanska platforma pozvala je vladu da proglasi vanredno stanje, pravni korak koji bi pokrenuo automatsko odlaganje izbora.

Opozicioni poslanici kažu da bi izbori za vreme pandemije bili nedemokratski jer kandidati opozicije ne mogu da vode kampanju zbog strogih mera vlade o zabrani kretanja, jer broj zaraza raste, dok je sa druge strane predsednik, kandidat vladajuće stranke, izuzetno zastupljen u državnim medijima.

U Poljskoj je registrovano više od 4.100 zaraženih i 94 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP