Ministri finansija zemalja članica EU postigli su dogovor o paketu pomoći vrednom 500 milijardi evra za evropske zemlje teško pogodjene pandemijom korona virusa. Oni su se složili i oko potrebe za budućim, privremenim planom oporavka ali detalji nisu saopšteni.

Predsednik Evrogrupe Mario Senteno objavio je u večernjim satima 9. aprila da je dogovor postignut posle maratonskih diskusija u Briselu, prenosi Bi-Bi-Si.

"Dogovorili smo se o tri bezbednosne mreže i planu oporavka kako bi osigurali da rastemo zajedno, ne pojedinačno, jednom kada virus bude iza nas. Ti predlozi jačaju našu kolektivnu finansijsku snagu i evropsku solidarnost", istakao je Senteno, objavio je Savet EU.

Prvu mrežu čini paket od 500 milijardi evra za članice kroz Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM), za kompanije kroz Evropsku investicionu banku (EIB) i za zaposlene preko novog instrumenta Evropske komisije SURE, piše EURACTIV.com i podseća da je ESM rezervisan samo za članice zone evra dok će EIB i SURE biti na raspolaganju svim članicama EU.

Ministri međutim nisu prihvatili zahtev Francuske i Italije da članice Unije podele troškove nastale zbog krize, izdavanjem takozvanih korona obveznica.

Evropska centralna banka pozvala je na odobravanje paketa pomoći do 1.500 milijardi evra, procenivši da će toliki iznos biti potreban za saniranje posledica krize.

Uprkos tome, francuski ministar finansija Bruno Le Mer pozdravio je sporazum koji je opisao kao najvažniji ekonomski plan u istoriji EU.

Ministri su bili blizu dogovora i 8. aprila ali pregovori ipak nisu bili uspešni zbog spora izmedju Italije i Holandije koja se najviše protivi izdavanju korona obveznica.

Kriza izazvana pandemijom korona virusa ukazala je na duboke podele u Evropi, pošto Italija i Španija optužuju severne države na čelu s Nemačkom i Holandijom da nisu dovoljno solidarne.

Kada je reč o predlozima za privremeni fond za oporavak, Senteno je rekao da će taj fond značajno podstaći evropske investicije potrebne za izgradnju "bolje, zelenije, otpornije i digitalnije ekonomije".

I program SURE kamen spoticanja

Pored korona obveznica, uzrok neslaganja je i mehanizam SURE, ovaj put između Holandije i Španije, rekao je za EURACTIV.com jedan EU diplomata.

Naime, Holandija želi garancije da će novi mehanizam biti samo privremen.

I, kako bi se osiguralo da se mehanizam ne pretvara u razvijenu šemu od osiguranja od nezaposlenosti EU, Hag je takođe pokušao da proširi opseg mehanizma na druga područja.

Španska vlada je revoltirana i vidi holandski potez kao pokušaj da se potope budući planovi za šemu osiguranja od nezaposlenosti na nivou EU koju ona zagovara.

U konačnom dokumentu, objasnio je Senteno, "primarni cilj" SURE je da zaštiti radnike iako je Holandija radila na tome da se u mehanizam uključe i "neke mere povezane sa zdravstvom".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP