EU bi mogla da finansira fond za oporavak ekonomije od pandemije korona virusa u vrednosti do 1.500 milijardi evra obveznicama za koje garantuju zemlje članice, rekao je u intervjuu za nemački Handelsblat od 14. aprila potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Ministri finansija EU složili su se pre nedelju dana o paketu mera vrednom 500 milijardi evra za ublažavanje posledica pandemije ali nisu rešili najteže pitanje - kako podeliti finansijski teret.

Ostalo je otvoreno i pitanje kako platiti privremeni fond za oporavak Evrope. To pitanje je zapravo glavni uzrok neslaganja.

Na pitanje oko mogućnosti finansiranje takvog fonda obvezicama u visini do 1.500 milijardi evra, Dombrovskis je rekao: "Mogu da zamislim takav finansijski okvir. Ali, još ništa nije odlučeno".  

Potpredsednik EK za ekonomiju rekao je da bi oporavak mogao da bude finansiran obveznicama garantovanim od strane država članica.

Upitan da li će EK prikupiti na tržištu novac za fond, on je rekao da to sada treba da bude razmotreno i da očekuje da to pitanje bude na devnom redu predstojeće video-konferencije lidera EU.

Dombrovskis je rekao da je EK otvorena za sve mogućnosti dozvoljene Lisabonskim ugovorom EU i dodao: "Nećemo  odbaciti nijednu opciju o kojoj se članice slože. Kao što svi znamo, to se ne odnosi na evroobveznice".

EU je pitanje evroobveznica - zajednički emitovanih dužničkih papira, ostavila nerešenim. Pozivanje na "inovativne finansijske instrumente" omogućilo je da obe strane u debati kažu da su se izborile za političke ustupke.

Sporazum EU uključuje gotovo bezuslovnu upotrebu spasilačkih zajmova vladama kroz Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) zone evra.

Dombrovskis je rekao da nije izvesno da će Italija i Španija, zemlje koje su najteže pogođene epidemijom korona virusa, zatražiti zajam od ESM.

"Činjenica da se Evrogrupa (EU ministri finansija) dogovorila o paketu pomoći zbog epidemije olakšava prezaduženim zemljama pristup tržištu kapitala. Nijedna zemlja zone evra trenutno nema problem da nađe kupce za svoje državne obveznice", rekao je potpredsednik EK.

Dombrovskis je rekao i da bi pandemija korona virusa mogla da pogodi evropsku ekonomiju više nego globalna finansijska kriza 2009. godine.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Evropska komisjja