Kancelarka Angela Merkel i premijeri nemačkih saveznih pokraina počinju konsultacije o mogućem ublažavanju pojedinih ograničenja uvedenih u borbi protiv korona virusa. U tim konsultacijama, važan putokaz biće mišljenje nemačke akademije nauka Leopoldina, čiji su članovi zauzeli stav o otvaranju dečijih vrtića i obrazovnih ustanova, prodavnica, masovnim kulturnim i sportskim priredbama i o obavezi nošenja zaštitnih maski na javnim mestima.

Naučna zajednica Leopoldina uživa visok ugled i često ima ulogu savetodavnog tela nemačkih vlasti, pa ipak među šefovima vlada nemačkih saveznih država, koje su nadležne za mere uvedene zbog pandemije, ne postoji saglasnost o ukidanju ograničenja, a sa pojedinim sugestijama akademije nije saglasna ni glavna nemačka agencija za prevenciju bolesti, berlinski Institut Robert Koh.

Leopoldina, čije je sedište u gradu Haleu, izjasnila se za postepeno otvaranje škola, i to prvo za mlađe učenike, ali i za to da ustanove za dnevni boravak predškolske dece počnu da rade "u veoma ograničenom obimu".

"Pošto su mlađi u obrazovnom sistemu upućeniji na lično vođenje, uputstva i podršku, prvo bi postepeno trebalo da budu otvorene osnovne škole i niži razredi srednje škole", ocenili su akademici, koji su naveli da su stariji učenici sposobniji da bolje iskoriste mogućnosti nastave na daljinu.

"Zato je preporuka da bi povratak uobičajenoj nastavi na višim nivoima obrazovnog sistema trebalo da usledi kasnije", a pri tome su zamislive razne "prelazne forme i preplitanja između faza ličnog prisustva i nastave na daljinu uz pomoć digitalih medija", navela je Leopoldina, dodajući i da bi ispite ipak trebalo održavati "ako je to moguće".

Svoju preporuku da se još ne otvaraju predškolske ustanove, naučnici su obrazložili ocenom da mala deca nisu u stanju da poštuju pravila držanja rastojanja i zaštitne mere, a da istovremeno mogu da prenesu zarazu.

Za razliku od Leopoldine, državni Institut Robert Koh za kontrolu i prevenciju bolesti ocenio je da bi škole prvo trebalo otvoriti za starije uzraste, preneli su nemački mediji. Predsednik Instituta Lotar Viler ocenio je da se stariji maloletnici bolje pridržavaju pravila socijalne distance i lične higijene.

Rezerve prema predloženom metodu otvaranja škola izrazile su i dve najveće prosvetne sindikalne organizacije u Nemačkoj, Sindikat zaposlenih u obrazovanju i nauci (GEW) i  Savez za obrazovanje i odgoj.

Leopoldina je u svom dokumentu, trećem ad hok zauzimanju stava o pandemiji, ocenila da društvene, kulturne i sportske manifestacije treba omogućiti tek korak po korak, "u zavisnosti od mogućnosti održavanja prostorne distance i od intenziteta kontakata učesnika".

Za postepenu normalizaciju javnog života naučnici su naveli nekoliko preduslova: stabilizaciju broja novoinficiranih na niskom nivou, izgradnju neophodnih rezervnih kliničkih kapaciteta i ponovno uspostavljenja redovnog zbrinjavanja drugih pacijenata, i dsciplinovano poštovanje postojećih zaštitnih mera.

"U tom slučaju bi prvo mogli da budu uspostavljeni maloprodaja, ugostiteljske usluge i poslovni i službeni javni saobraćaj", naveli su naučnici. Oni su ocenili i da bi uz poštovanje navedenih mera zaštite moglo ponovo da se omogući obavljanje službenih i privatnih putovanja, kao i da bi nošenje zaštitnih maski trebalo da postane obavezno u određenim sferama života, kao što je to javni prevoz.

Naučna zajednica Leopoldina ocenila je i da treba "suštinski unaprediti" prikupljanje podataka neophodnih za zaštitu od infekcije i za izgradnju imuniteta, i da te podatke, prikupljene kroz reprezentativna regionalna istraživanja, treba obraditi u realnom vremenu što bi omogućilo izradu pouzdanih kratkoročnih prognoza.

"Za to treba da bude moguće i korišćenje dobrovoljno ustupljenih GPS podataka kombinovanih sa praćenjem kontakata, kao što je to slučaj u Južnoj Koreji", naveli su naučnici povodom rasprava o korišćenju aplikacija za praćenje korona virusa pomoćiu mobilnih uređaja. Uz ocenu da bi to povećalo preciznost trenutno raspoloživih modela, akademici su naglasili da građani svoje lične podatke treba da stave na raspolaganje "anonimno, bezbedno i zaštićeno", kao osnov za bolje prognoze.

Uoči početka konsultacija savezne i pokrajinskih vlada o sudbini restriktivnih mera, premijer Bavarske Markus Zeder, lider konzervativne Hrišćansko-socijalne unije (CSU), poručio je putem tvitera da u raspravi ne bi smelo da dođe do licitiranja i nadmetanja ko će biti liberalniji, što bi unelo nesigurnost među građane, već da su potrebni uzdržanost i umerenost.

Zeder, koji je i ranije poručio da neće biti brzog ukidanja mera socijalne distance, ponovo je upozorio da svako ko prerano ublaži zabrane, rizikuje recidiv.

Atmin Lašet, premijer Severne Rajne-Vestfalije, nemačke pokrajine koja je uz Bavarsku najteže pogođena pandemijom, izrazio je očekivanje da će na sastanku sa kancelarkom Angelom Merkel biti definisani jedinstveni kriterijumi za budući odnos prema restrikcijama, ali koji dopuštaju fleksibilna rešenja u skladu sa specifičnim potrebama svake od 16 nemačkih saveznih država.

Premijer države Hesen Folker Bufije izrazio je uverenje da će na sastanku biti postignut dogovor o ublažavanju ograničenja za trgovine i veleprodaju, ali je rekao da očekuje raspravu o modalitetima otvaranja škola, pri čemu je priznao da se ne slaže sa preporukom Leopoldine da u školu prvi ponovo krenu mlađi učenici.

Predsednik vlade Sarlanda Tobias Hans rekao je nemačkim medijima da tema konsultacija "nije povratak u normalu, već o tome kako će izgledi nova normalnost". Nemački političar je upozorio da kod ljudi ne treba buditi lažne nade da će doći do obimnijeg ukidanja sadašnjih restrikcija.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP