Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen organizovaće 4. maja donatorsku konferenciju preko interneta kako bi se prikupila sredstva za istraživanja radi pronalaženja vakcine protiv novog korona virusa, najavljeno je 15. aprila u Briselu.

Vakcina je "naša najbolja kolektivna šansa da pobedimo virus", izjavila je Fon der Lajen na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

Donatorska konferencija će, kako je dodala, "omogućiti da se razmotri pitanje nedostataka u finansiranju i da se pronađu inovativna i pravična rešenja".

Fon der Lajen je dodala da će konferencija biti organizovana u koordinaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

"Nadam se da će zemlje i organizacije iz celog sveta odgovoriti na ovaj poziv", rekla je predsednica Evropske komisije.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na istoj konferenciji za novinare predstavio plan za koordinisani izlazak iz izolacije u Evropskoj uniji. "Očigledno je da će društva morati da žive sa virusom dok ne bude pronađena vakcina ili tretman", naveo je on.

SZO je početkom nedelje procenila da je razvoj "sigurne i efikasne" vakcine neophodan za potpuno zaustavljanje prenošenja korona virusa koji je odneo više 120.000 života širom sveta.

U toku je svetska trka u pronalaženju vakcine protiv korona virusa. Farmaceutski giganti Sanof i GSK saopštili su 14. aprila da će udružiti snage u cilju pronalaženja vakcine, a rezultate očekuju do 2021. godine.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com