Iako je Bugarska zemlja najbliža ulasku u zonu evra, njen premijer Bojko Borisov pre dva meseca je oklevao oko napredovanja na tom putu. Tada je rekao da će Bugarska do jula odložiti planove za pridruživanje Mehanizmu deviznih kurseva (ERM II), poznatom i kao obavezna dvogodišnja "čekaonica" za prelazak na evro. Sada je Borisov priznao da je to bila greška.

Borisov je rekao da je u februaru verovao da javnost nije spremna  za prelazak na evro. Međutim, kada je video koliko je izdašan paket za zemlje zone evra za borbu protiv COVID-19, oklevanja je nestalo.

Bugarska Prva investiciona banka (Fibank) objavila je 15. aprila unapređeni plan dokapitalizacije u visini 100 miliona evra, što je ključni korak za pridruživanje Bugarske zoni evra, prenosi EURACTIV.com.

Za razliku od prethodnih pristupanja zoni evra, Bugarska ima obavezu da se istovremeno priključi i Bankarskoj uniji i mehanizmu ERM II.

Poslednja prepreka bila je dokapitalizacija Fibanke ali se sada to pitanje rešava prioritetno, piše briselski portal.

Premijer je priznao da je pogrešio kada je odložio pristupanje ERM II u februaru. Objasnio je da je u to vreme javnost bila protiv prelaska sa leva na evro.

Činjenica je da je javnost u Bugarskoj i dalje podeljena po tom pitanju i da mnogi veruju da će nakon prelaska na zajedničku evropsku valutu skočiti cene.

Borisov je međutim rekao da će Evropska centralna banka (ECB) isplatiti "hiljade milijardi" evra podrške člnicama zone evra u krizi zbog epidemije korona virusa dok će Bugarska morati da se oslanja na sopstveno zaduživanje.

Bugarski parlament brzo je usvojio zakon kojim se vlada ovlašćuje da se zaduži i poveća spoljni dug za do pet milijardi evra, što je ogroma suma za zemlju.

"Zato ćemo se do kraja aprila snažno zalagati za zonu evra", rekao je Borisov dodajući da je razgovarao o tome sa šeficom ECB Kristin Lagard i "svima iz Komisije".

Kurs bugarske valute već je vezan za evro. Za evro se dobija 1,95 leva.

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva smatra da je ambicije Sofije da se priključi mehanizmu ERM II i pređe na evro 2023. moguće ostvariti.

U međuvemenu se Evrogrupa pre nedelju dana dogovorila o brojnim merama u vrednosti većoj od 500 milijardi evra za pomoć u borbi sa ekonomskim posledicama epidemije.

ECB i Evropska investiciona banka sada nude preko potrebnu likvidnost kompanijama, posebno malim i srednjim preduzećima koja su najviše pogođena merama uvedenim radi sprečavanja širenja epidemije.

"Svi u banakarskoj uniji, u ERM II ili u zoni evra mogu da koriste hiljade milijardi evra za oporavak. Ko nije članica, ostavljen je da se sam nosi s tim", rekao je bugarski premijer.

Očekuje se da će se posle samita EU 23. aprila više znati o "korona fondu". Za sada nije jasno kako će se finansirati.

Najveće političke grupe u Evropskom parlamentu podržavaju ideju emitovanja "obveznica za oporavak" garantovanih budžetom EU.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Evropska komisija