Poljska vladajuća nacionalistička partija predložila je promenu ustava da bi produžila mandat predsednika Andžeja Dude za dve godine zbog opasnosti od pandemije korona virusa. Prema nacrtu zakona koji su potpisali visoki zvaničnici stranke Pravo i pravda, predsednički izbori planirani za 10. maj ne bi bili održani.

"Trenutno stanje pretnje po javnu bezbednost i njene očekivane posledice opravdavaju promenu Ustava tokom (predsedničkog) mandata", navodi se u predlogu zakona koji su poslanici podneli parlamentu 15. aprila uveče.

Prema poljskom ustavu, mandat predsednika traje pet godina, a predloženim promenama bio bi produžen na sedam.

Održavanje izbora zakazanih za maj bilo je neizvesno zbog mera ograničenja koje je poljska vlada uvela da bi zaustavila širenje korona virusa.

Stav vladajuće partije je do sada bio da se izbori održe, ali glasanjem putem elektronske pošte da bi se izbegao rizik od širenja zaraze.

Prema istraživanju javnog mnjenja, na izborima bi verovatno ponovo pobedio predsednik Duda, koga podržava partija Pravo i pravda, a kritičari su optuživali vladajuću partiju da insistiranjem na održavanju izbora političke ciljeve stavlja ispred javnog zdravlja.

Za sada se ne može tačno predvideti da li bi Pravo i pravda obezbedili dovoljnu podršku u parlamentu za svoj predlog. Ta partija i njen savez kontrolišu većinu u parlamentu, ali nemaju dvotrećinsku većinu potrebnu za promenu ustava.

Predlog predviđa i da se aktuelni predsednik ne može kandidovati za novi mandat.

Dva neimenovana zvaničnika Prava i pravde izjavila su za Rojters da je partija predlogom zakona htela da izađe u susret nekim svojim koalicionim partnerima koji su tražili takvo rešenje.

Pravo i pravda, prema njihovim rečima, i dalje preferira glasanje mejlom.

Portparol glavne opozicione partije Građanska platforma izjavio je da očekuje da predlog bude "zaglavljen" u parlamentarnoj proceduri dovljno dugo da njegovo usvajanje ne može da utiče na tekući mandat predsednika.

Vladajućoj partiji potrebna je podrška predsednika da bi nastavila pravosudne reforme, za koje EU kaže da podrivaju vladavinu prava.

"Ne očekujemo bilo kakvu raspravu sa Pravom i pravdom o promeni ustava", rekla je poslanica opozicije Barbara Novacka.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP