Vlada Poljske želi da bude obaveštena o svakom planiranom preuzimanju kompanija od strane investitora van EU koji možda žele jevtino da kupe poslovanje teško pogođeno krizom zbog epidemije korona virusa, izjavila je zamenica premijera Jadviga Emilevič.

Poljska vlada najavila je plan vredan 330 milijardi zlota (78,43 milijarde dolara) za pomoć ekonomiji u uslovina epidemije i krize koja je njena posledica. Poslednji predlog o zaštiti domaćih firmi dodat je u taj paket, prenosi Rojters.

Emilevič je rekla da su mnogi porodični biznisi u Poljskoj postali meta privatnih fondova nakon što im je zbog krize pala vrednost. Ona nije precizirala o kojim je fondovima reč ili odakle dolaze.

"Rešenje je vezano za tešku finansijsku situaciju poljskih kompanija i ogromno interesovanje (za njih) od strane kompanija i fondova van EU. Ne želimo da kompanije postanu vlasništvo nekog drugog", rekla je Emilevič na konferenciji za medije.

"O takvim preuzimanjima moraju da budu obaveštene institucije, antimonopolska agencija u ovom slučaju", istakla je zamenica premijera Poljske.

Emilevič je rekla i da predložena rešenja protiv preuzimanja kompanija ne uključuju mere koje bi se posebno odnosile na firme čije su akcije listirane na berzi. Kako se navodi, nije jasno da li će se vlada njima posebno baviti. 

Ona je rekla da će među sektorima koje vlada želi da zaštiti od neželjenog preuzimanja biti energetika, medicina, farmacija, prehrambeni proizvodi, transport, logistika, obrada podataka i telekomunikacije.

Emilevič je dodala da je njen predlog sličan merama koje preduzimaju druge evropske vlade. Tako je i nemačka vlada ranije u aprilu odlučila da pooštri pravila zaštite domaćih firmi od neželjenih preuzimanja od strane investitora iz zemalja van EU.

Analitičari i kritičari kažu da poljska vladajuća nacionalistička partija Pravo i pravda (PiS) možda želi da iskoristi  mere pomoći ekonomiji da poveća kontrolu u privatnom sektoru.

Od dolaska na vlast 2015. godine, vlada PiS je povećala kontrolu nad energetskim komanijama i bankama. Takođe je kritikovala privatizacione ugovore koje su zaključile prethodne vlade.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP