Zbog ogromnog finansijskog tereta epidemije korona virusa, vlada Italije planira za 2020. budžetski deficit od 10,4% bruto domaćeg proizvoda i predviđa javni dug od 155,7% BDP, sudeći prema nacrtu ekonomskih prognoza. Ekonomski i finansijski dokument (DEF), koji vlada treba da odobri 24. aprila, pokazuje koliko je treća po veličini ekonomija zone evra pogođena epidemijom.

Italija je u 2019. imala budžetski deficit od 1,6% BDP, najmanji za 12 godina, dok je javni dug bio 134,8% BDP, drugi po veličini u zoni evra posle grčkog.

Ciljani dug za 2020. biće najveći u italijanskoj poratnoj istoriji. Kada je reč o defictu, prethodno je Italija imala dvocifreni deficit početkom devedesetih.

Italija je jedna od zemalja najviše pogođenih epidemijom koroma virusa i ima više od 25.000 umrlih, najviše u svetu posle SAD.

U nacrtu dokumenta se pad ekonomskih aktivnosti u 2020. prognozira na 8%. Procena ne uključuje uticaj stimulativnog paketa koji vlada treba da odobri ovog meseca, tako da će pad ekonomskih aktivnosti možda biti nešto manji.

Paket pomoći biće vredan oko 55 milijardi evra, navodi se u dokumentu, što je ranije najavila i vlada.

Novi plan potrošnje povećaće sredstva za dopunu prihoda samozaposlenih i radnika koji su privremeno otpušteni, rekli su zvaničnici. Šema kompenzacija će pomoći malim i srednjim preduzećima čiji su promet pogodile mere izolacije u sklopu borbe protiv širenja epidemije.

U nacrtu dokumenta se procenjuje da je BDP u prvom kvartalu pao za 5,5% u odnosu na prethodna tri meseca dok će pad u drugom tromesečju biti 10,5%.

S obzirom na veliku neizvesnost, urađen je i najgori scenario sa sporijim ekonomskim oporavkom u drugoj polovini godine i padom BDP za celu 2020. od 10,6% i zatim rastom od samo 2,3% u 2021.

Osnovni scenario "podrazumeva razvoj vakcine protiv COVID-19 do prvog kvartala 2021, što bi doprinelo daljem oporavku ekonomskih aktivnosti".

U 2021, kako se prognozira, budžetski deficit će opasti na 5,7% BDP a javni dug na 152,7%.

Italija je izuzela automatsko povećanje poreza na promet koje je trebalo da stupi na snagu u januaru 2021. a u nacrtu je navela da će biti ukinuto i da ga neće zameniti alternativni nameti ili smanjenje potrošnje.

Umesto toga, vlada će se odreći prihoda od povećanja poreza i pre izabrati veći deficit nego da našteti već oslabljenoj ekonomiji.

Ekonomski rast Italje u 2021, po nepromenjenom osnovnom scenariju, biće 4,7%, prognozira se u dokumentu.

Izvor: EURACTIV.com with Reuters

Foto: Beta/AP