Evropska komisija stala je u odbranu odluke svoje predsednice, Ursule fon der Lajen, da angažuje firmu za odnose sa javnošću čiji je zadatak da poradi na njenom imidžu. Fon der Lajen je još dok je bila kandidatkinja za šeficu Komisije, angažovala jednu berlinsku firmu da se brine za njene naloge na društvenim mrežama.

Taj ugovor ostao je na snazi i nakon što je Fon der Lajen izabrana za predsednicu Evropske komisije, objavio je švajcarski dnevnik Argauer cajtung (Aargauer Zeitung).

"To je privatni ugovor. Ona to sama finansira", rekao je novinarima glavni portparol EK Erik Mamer. Mamer je pojasnio da berlinska agencija Stori Mašin (Story Machine) Ursuli fon der Lajen svalog meseca daje savete koji se tiču "estetike i vizuelnog izgleda".

Istovremeno, agencija nema nikakav uticaj na sadržaj poruka koje se preko Tvitera šalju u njeno ime, rekao je portparol. "Ta kompanija nema apsolutno nikakve veze sa tim kako se njeni tvitovi pripremaju, odobravaju ili objavljuju", dodao je Mamer.

List pak ocenjuje da je neobično za jednog šefa EK da takav ugovor bude privatan i da je ostao izvan javne sfere. Utoliko pre što EK i sama ima interno odeljenje za komunikaciju koje obavlja potpuno iste poslove.

Mamer je ocenio da bi angažovanje firme sa strane za taj posao moglo da ima veze sa pristrasnošću koja je sasvim prirodna za interni servis.

Agencija Stori Mašin osnovana je  2017. godine, a jedan od saosnivača bio je Filip Jesen, bivši glavni urednik nemačkog visokotiražnog, konzervativnog tabloida Bild.

Drugi osnivač je, prema pisanju švajcarskog lista,  Mihael Mronc, koji Ursulu fon der Lajen poznaje lično pošto ih vezuje zajednička ljubav prema konjima.

Sama firma Stori Mašin nedavno se nalazila u problemima. Nemački nedeljnik Štern pisao je početkom aprila da je agencija bila predmet istrage jednog vladinog regulatornog tela zato što je navodno nestručno uradila jednu kampanju vezanu za ublažavanje mera u pandemiji.

Iako je stala u odbranu PR agencije, Evropska komisija je navela da će proučiti to pitanje i videti da li ima nekih nepravilnosti. "Predsednica će to ponovo razmotriti kako bi proverila da li postoje nesaglasnosti sa nekim postojećim pravilom EU", rekao je Mamer.

Izvor: EUobserver.com

Foto: Beta/AP