Svetski lideri i organizacije su na međunarodnoj onlajn konferenciji "Korona virus globalni odgovor" obećali donaciju od 7,4 milijarde evra za istraživanje i proizvodnju vakcine i leka za lečenje COVID-19. Od toga su EU i njene članice izdvojile oko četiri milijarde evra, saopštila je Evropska komisija. Srbija će donirati dva miliona evra za borbu protiv korona virusa.

"Za samo nekoliko sati zajedno smo obećali da ćemo izdvojiti 7,4 milijarde evra (8,1 milijardu dolara) za vakcine, dijagnostiku i lek za COVID-19. To je snažan pokazatelj solidarnosti i jedinstva", saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja je predsedavala konferencijom 4. maja.

Ona je poručila da će svet morati da nauči da živi sa virusom, a da je ovo samo početak prikupljanja sredstava.

"Globalni odgovor na korona virus mora uključivati i civilno društvo i globalnu zajednicu građana. Ovo će biti sledeći korak u ovom maratonu. Na tome već radimo s nevladinim organizacijama i ostalim partnerima i uskoro ćemo objaviti novosti", navodi se u saopštenju.

Srbija će na poziv Evropske unije izdvojiti dva miliona evra donacije za borbu protiv korona virusa, saopštila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Za Srbiju je čast da učestvuje u naporima da se utre put inovacijama, javnom zdravlju i boljoj budućnosti za sve", navela je premijerka.

Srbija će milion evra izdvojiti za podršku Koaliciji za inovacije za spremnost za epidemije (za razvoj vakcine) i milion evra za Svetsku zdravstvenu organizaciju za jačanje zdravstvenih sistema.

Među većim donatorima, Japan je obećao više od 800 miliona dolara, dok je Nemačka ponudila 525 miliona evra. Italija i Španija, koje su među najpogođenijima u Evropi, ponudile su po više od 100 miliona evra. Holandija je obećala 192 miliona evra, a Izrael 60 miliona dolara.

Pored mnogih evropskih lidera, razgovoru su prisustvovali i šefovi država i vlada Australije, Kanade, Izraela, Japana, Jordana, Južne Afrike i Turske, kao i kineski ambasador za EU. SAD i Rusija nisu prisustvovale.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins zvanično je registrovano oko 3,5 miliona slučajeva zaraze i više od 247.000 umrlih od COVID-19. Međutim, zbog niske stope testiranja i vođenja statistike samo umrlih u bolnicama, pretpostavlja se da su brojevi mnogo veći.

Ove nedelje širom Evrope počelo je ublažavanje mera koje su uvedene za sprečavanje širenja zaraze, uz oprez da ne dođe do drugog talasa zaraze.

Međutim, život će potpuno moći da se vrati u normalu tek kada bude otkrivena vakcina.

Oko 100 istraživačkih grupa sprovodi istraživanja za pronalazak vakcine.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Evropske komisije sa ciljem prikupljanja sredstava za borbu protiv pandemije korona virusa, a pre svega sredstava za testiranje i prevenciju.

Izvor: Beta

Foto: European Commission