Digitalna platforma Europeana pripremila je izložbu povodom 70 godina od Šumanove deklaracije koja je označila početak procesa izgradnje Evropske zajednice.

Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman je, pet godina nakon završetka Drugog svetskog rata, 9. maja 1950. godine izdao deklaraciju s ciljem da se uspostavi nova nadnacionalna organizacija i stvori zajedničko tržište uglja i čelika između Francuske i Nemačke, koje je bilo otvoreno i za druge evropske zemlje.

Evropska zajednica za ugalj i čelik bila je prva u nizu nadnacionalnih evropskih institucija iz kojih je nastala današnja Evropska unija, a Dan Evrope 9. maj se proslavlja od 1985. godine. Države osnivači bile su Francuska, Zapadna Nemačka, Italija, Holandija, Belgija i Luksemburg.

Na sajtu europeana.eu je izložba o stvaranju Evropske zajednice, uz niz istorijskih dokumenata, novinskih članaka, fotografija o procesu ujedinjavanja Evrope, kao i Šumanov govor.

Europeana.eu je platforma EU koja postoji od 2009. godine, i sadrži digitalizovane muzejske kolekcije. Više od 3.000 institucija širom Evrope dalo je doprinos ovoj platformi, uključujući Rijks muzej, Britansku biblioteku, Luvr.

Na ovoj platformi za slobodno pretraživanje ima dva miliona digitalnih predmeta, uključujući filmove, fotografije, slike, karte, rukopise, knjige, novine i arhivske zapise.

Europeana omogućuje direktan pristup digitalnim objekima i njihovim odgovarajućim metapodacima, kao i podacima o autorskim pravima.

Izvor: Beta

Foto: Twitter/Europeana