Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli pozdravio je želju mađarske vlade da učestvuje u raspravi o vanrednom stanju koje je uvedeno u toj zemlji zbog epidemije korona virusa i uticaju tih mera na osnovna prava i slobode, ali je istakao da bi premijer Viktor Orban trebalo lično da dođe u Brisel. Mađarski premijer odbio je 13. maja poziv predsednika Evropskog parlamenta s obrazloženjem da ima mnogo posla oko korona krize.

"Smatram da je na tako važnom događaju dobro da evropski poslanici mogu da čuju i glas mađarske vlade i ohrabrujem to", napisao je Sasoli u pismu upućenom Orbanu 12. maja. Ipak, dodao je, prema ustaljenoj praksi za takve vrste rasprave, potrebno je učešće predsednika države ili vlade.

Predsednik EP je dodao da uprkos pandemiji, učešće ne može da bude na daljinu, pošto je tako odlučeno na konferenciji predsednika raznih poslaničkih grupa.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljeg vlada ukazima u okviru vanrednog stanja uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlašćenja izazvala su zabrinutost predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Orban, čija je zemlja redovno na meti kritika zbog kršenja vladavine prava, poznat je i po izjavama protiv Evropske unije.

Evropski savet i Evropska komisija 14. maja treba da objave saopštenje o tom pitanju posle čega će biti održana debata na plenarnom zasedanju EP, naveo je Sasoli u pismu.

Mađarski ministarka pravde Judit Varga je ranije tražiila mogućnost da učestvuje u raspravi u EP i predstavi stav Budimpešte.

EP je u aprilu usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da je mađarski zakon o vanrednom stanju "potpuno nesaglasan sa evropskim vrednostima".

Tim zakonom proširena su ovlaćenja mađarske vlade i pojačane kazne za širenje dezinformacija koje mogu negativno da utiču na mere odbrane od pandemije.

Orban je početkom aprila, odgovarajući na kritike, naveo da je za EU koju je nazvao "staklenim zvonom Brisela" bolje da se bavi borbom protiv korona virusa nego da se bavi Mađarskom.

Orban odbio poziv

Mađarski premijer odbio je poziv predsednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog pandemije korona virusa i posledicama te odluke po osnovna prava i slobode, javila je agencija MTI.

"U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu", naveo je Orban u odgovoru predsedniku EP  Sasoliju.

Pitanje uvođenja vanrednog stanja u Mađarskoj i posledice po pravnu državu biće razmatrano 14. maja na plenarnom zasedanju.

Portparol mađarske vlade Žoltan Kovač je ocenio da ta rasprava u EP predstavlja "novi lov na veštice". "Levičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vek", napisao je Kovač na Tviteru.

Evropski poslanici glasaju o pomoći Zapadnom Balkanu

Na plenarnom zasedanju EP od 13. do 16. maja pored pitanja Mađarske razmatraće se i rezultati samita EU o COVID 19, upotreba pametnih telefona u borbi protiv širenja pandemije i razvoju vakcine protiv korona virusa. Na agendi je i 70. godišnjica Šumanove deklaracije.

Evropski poslanici će glasati o zajmu od tri milijarde evra za 10 država koje su u procesu proširenja i koje su susedi partneri u cilju saniranja posledica pandemije.

Planirano je i glasanje o reviziji dugoročnog budžeta EU i o planu za hitne situacije kako bi se garantovao kontinuitet finansiranja EU.

Izvor: Beta, EURACTIV.rs

Foto: European Commission