Evropska komisija je pozvala na postepeni povratak turističkim aktivnostima u zemljama Evropske unije u pokušaju da spasi ovogodišnju turističku sezonu nakon uvođenja mera usled pandemije korona virusa.

U smernicama objavljenim 13. maja, Komisija je preporučila postepeno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regiona unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, ali turisti iz zemalja izvan EU neće moći da uđu najmanje do 15. juna.

"Ovo neće biti normalno leto... Ali, ako uložimo sve napore, nećemo morati da leto provedemo blokirani kod kuće, a leto neće biti ni potpuno izgubljeno za turističku industriju", izjavila je na konferenciji za novinare u Briselu potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager, prenosi agencija Frans pres.

EK je objavila smernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali mogu da pomognu u koordinisanom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom aktiviranju turizma nakon nekoliko meseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Paket o turizmu i saobraćaju uključuje strategiju za oporavak turizma, zajednički pristup za uspostavljanje slobode kretanja i ukidanje ograničenja na unutrašnjim granicama EU na postupan i koordinisan način.

Predvidja se i okvir za postupno uspostavljanje putničkog saobraćaja tako da se garantuje bezbednost putnika i osoblja, preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom od vraćanja novca za otkazana putovanja i kriterijume za sigurno obavljanje turističke delatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smeštajne objekte.

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi mogla da se ponovo uvedu ograničenja ako to epidemiološka situacija zahteva.

EK predlaže da se članice EU pri ukidanju ograničenja vode trima kriterijumima. Prvi je epidemiološki, drugi se odnosi na sposobnost sprovođenja mera ograničenja tokom putovanja, uključujući prelazak granice i dodatne mere tamo gde je teško obezbediti fizičko distanciranje. Treći kriterijum uzima u obzir ekonomske i socijalne aspekte, pri čemu se preporučuje da prioritet imaju prekogranična kretanja u ključnim ekonomskim područjima, uključujući i lične razloge.

Kako ističe EK, posebno je važno načelo nediskriminacije prema državljanstvu. Kada neka zemlja članica odluči da dozvoli ulazak na svoju teritoriju, onda mora da omogući ulazak svim osobama, bez obzira na državljanstvo, koje imaju prebivalište u državama ili regionima sa sličnom epidemiološkom situacijom.

Komisija predlaže da vaučeri koje putničke agencije nude za otkazane karte budu dovoljno atraktivni kako građani ne bi insistirali na vraćanju novca, koje i dalje ostaje nesporno pravo. EK zato predlaže da se vrednost vaučera produži na minimalno 12 meseci, da budu osigurani od bankrota kompanije koja ih je izdala i da mogu da se unovče unutar godinu dana ako se klijent na to odluči.

EK spremna da priključi i Zapadni Balkan u planove za otvaranje granica

Evropska komisija je izrazila spremnost da i region Zapadnog Balkana blisko poveže sa sprovođenjem Zajedničke mape puta u cilju postepenog otvaranja granica i pokretanja turizma posle ograničenja uvedenih zbog pandemije korona virusa.

U preporukama EK o slobodi kretanja i ukidanju kontrola na unutrašnjim granicama EU ukazuje se da će biti potrebno obratiti pažnju i na situaciju zemalja u susedstvu Unije.

"U skladu sa saopštenjem o Podršci Zapadnom Balkanu u rešavanju problema sa COVID-19 i postpandemijskom oporavku, Komisija je spremna da blisko poveže region sa primenom njene Zajedničke mape puta", navodi se u saopštenju EK, objavljenom na sajtu.

Preporuke EK odnose se na sve zemlje članice Evropske unije, članice Šengen zone, kao i na pridružene članice Šengen zone Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP