Neprihvatljivo je da farmaceutska Grupa Sanofi prvo snabde SAD ako razvije vakcinu protiv Kovida-19, kao što je rekao šef te grupe, ocenila je 14. maja jedna francuska zvaničnica. Sanofi je zatim saopštio da će vakcina biti dostupna svima. Oko vakcine na kojoj svi rade, ali je još nema, vodi se pravi mali rat i američke vlasti su optužile kineske hakere da pokušvaju da ukradu istraživanja o vakcini. Za to vreme je agencija za lekove EU skeptična oko izveštaja koji govore da bi vakcina mogla da bude gotova već u septembru.

"Za nas bi bilo neprihvatljivo da postoji privilegovan pristup nekoj zemlji pod pretekstom koji bi bio novčane prirode", rekla je francuska državna sekretarka za ekonomiji Anjes Panije-Rinašer za Sud Radio povdom najave da će Sanofijevu vakcinu prvo dobiti SAD.

Generalni direktor Grupe Sanofi Pol Hadson 13. maja je rekao da će ta farmaceutska kuća prvo obezbediti vakcinu Americi, kad je razvije, jer ta zemlja "deli rizik" u istraživanju i američka Uprava za napredna istraživanja i razvoj u biomedicinskoj sferi (Barda) radi s njima u partnerstvu, prenosi AFP.

Američka vlada ima prava na najveće pred-narudžbe zato što su SAD uložile u pokušaju da zaštite svoje stanovništvo, rekao je Hadson u razgovoru za agenciju Blumberg.

Rekao je da bi ta prednost mogla da bude nekoliko dana ili nekoliko nedelja. 

Kasnije je u saopštenju Grupa Sanofi navela da će proizvodnja na američkom tlu biti pre svega za Ameriku a ostatak njihovih proizvodnih kapaciteta će biti određen za Francusku, Evropu i ostatak sveta. 

Grupa se takođe obavezala da će njena vakcina, kada bude pronađena, biti "dostupna svima".

Francuska zvaničnica je rekla da je odmah kontaktirala tu francusku farmaceutsku grupu posle izjave njenog generalnog direktora.

"Šef firme Sanofi Frans mi je potvrdio da će vakcina biti dostupna svim zemljama i stoga naravno Francuzima, tim pre što ima kapacitete za proizvodnju u Francuskoj", rekla je Panije-Rinašer.

Prvi čovek te grupe u Francuskoj je izjavio 14. maja da Sanofi neće prioritetno distribuirati SAD vakcinu protiv Kovida-19 kada se nađe ako se EU pokaže isto toliko "efikasna" da finansira razvoj vakcine. 

"Amerikanci su efikasni u ovom periodu. EU treba da bude isto toliko efikasna da nam pomogne da tu vakcinu razvijemo", rekao je za televiziju BFMTV predsednik grupe Sanofi Frans Olivije Bogijo.

SAD optužile Kinu da pokušava da ukrade vakcinu

Kineski hakeri pokušavaju da ukradu istraživanja na razvoju vakcine protiv Kovida-19, saopštile su 13. maja američke vlasti i tako dodatno podigle tenzije među supersilama.

Ne postoji dokazana terapija za Kovid-19 i efikasna vakcina bi omogućila državama i njihovim ekonomijama da se potpuno otvore a oni koji je naprave potencijalno će zaraditi milione dolara.

S obzirom na tako veliki ulog, hakeri povezani sa Pekingom nastoje da ukradu istraživanja i intelektualnu svojinu oko tretmana i vakcine, upozorile su dve američke bezbednosne agencije, prenosi AFP.

"Kineski pokušaji da targetiraju te sektore predstavljaju značajnu pretnju našem nacionalnom odgovoru na Kovid-19", saopštili si FBI i Agencija za sajber bezbednost i bezbednost infrastrukture (CISA).

Nijedna agencija nije pružila dokaze ili primere kojima bi podržale optužbe.

Vašington sve oštrije okrivljuje Peking za epidemiju koja se najpre pojavila u Kini krajem 2019. Peking stalno odbacuje optužbe.

U SAD ima gotovo 1,4 miliona potvrđenih inficiranih korona virusom i više od 84.000 umrlih.

EMA nije optimista kao EK

U međuvremenu je Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila 14. maja da će vakcina protiv Kovida-19 biti spremna za godinu dana, po optmističnom scenariju, što je kontradiktorno ambicioznim predviđanjima Evropske komisije da će vakcina stići na jesen.

"Možemo da zamislimo da će, ako sve bude išlo kako je planirano, vakcina biti spremna za odobrenje u narednih godinu dana", rekao je na video konferenciji šef EMA za strategiju za biološku opasnost i vakcine Marko Kavaleri, preneo je AFP.

"To su samo procene na osnovu onoga što vidimo. Ali, ponovo, moram da istaknem da je to najbolji scenario, mi znamo da sve vakcine na kojima se radi možda neće stići do autorizacije", dodao je Kavaleri.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je na početku epidemije da će vakcina biti spremna do jeseni.

Na konferenciji za štampu u martu Fon der Lajen je rekla da je optimista da bi vakcina mogla da bude razvijena i čak da dobije dozvolu pre jeseni, podseća EURACTIV.com.

Pristup vakcini protiv korona virusa mora biti "pravičan i univerzalan", ocenila je 14. maja Evropska komisija, posle najave Sanofija da će verovatno prvo SAD snabdeti vakcinom, ako je razvije.

"Vakcina protiv Kovida-19 mora biti javno dobro i pristup vakcini mora biti pravičan i univerzalan...", rekao je portparol Komisije Stefan de Kersmeker.

Budući da je reč o "globalnom virusu", kako je rekao portparol Evropske komisije, "za nas je veoma važno da na tom pitanju radimo globalno".

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP