Vlada Slovenije proglasila je kraj epidemije korona virusa ali su neke restriktivne mere ostale na snazi. Neki slovenački stručnjaci napominju da epidemija nije opozvana u medicinskom smislu dok drugi ukazuju da bi produženje epidemije koštalo Sloveniju još nekoliko milijardi evra dodatne pomoći.

Slovenački mediji su, kako prenosi Hina, tu odluku ocenili "iznenadjujućom" s obzirom da je premijer Janez Janša 14. maja u parlamentu najavljivao da će se tek krajem maja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mere restrikcije.

"Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja Kovida-19, ali ne i njihovo ukidanje u celini", navedeno je u saopštenju vlade nakon sednice u večernjim satima 14. maja, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Mediji koji odluku vlade ocenjuju kao iznenađenje navode i da kraj epidemije Kovida-19 do sada nije proglasila nijedna druga evropska država, kao i da neki slovenački stručnjaci smatraju da epidemija u "medicinskom" smislu nije opozvana.

Prema vladinoj odluci o "merama na graničnim prelazima na spoljnoj granici i kontrolnim tačkama na unutrašnjim (šengenskim) granicama Slovenije", osobama koje ulaze u Sloveniju i njeni su rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU, a nisu napustile prostor EU više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim merama protiv širenja korona virusa, osim ako same izjave da imaju Kovid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenački radio navodi da vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor 15. maja navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama privredi i građanima u vreme epidemije po automatizmu morao biti produžen do kraja idućeg meseca, što bi zahtevalo još nekoliko milijardi evra dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u sedmodnevnu izolaciju, prenose  slovenački mediji 15. maja.

Janša je u parlamentu 14. maja izneo ocenu da je Slovenija najuspešnija država u EU u suočavanju s epidemijom, da je epidemiološka slika s obzirom na vrlo mali broj novih slučajeva Kovida-19 vrlo povoljna i da će se vlada ubuduće posvetiti privrednim pitanjima i oporavku nakon korona krize kako bi se izbegla ekonomska depresija.

Nacionalni institut za javno zdravlje ocenio je da svi pokazatelji govore da je došlo do smirivanja širenja korona virusa, odnosno da je u poslednjih 14 dana zabeleženo ukupno 35 novih slučajeva zaraze.

Prvi potvrdjeni slučaj korona virusa u Sloveniji, koja ima dva miliona stanovnika, zabeležen je 4. marta.

Do 13. maja potvrdjeno je 1.464 slučaja zaraze, a od Kovoid-19 su umrle 103 osobe.

Epidemija korona virusa u Sloveniji je proglašena 12. marta.

Izvor: Beta

Foto: Beta/STA/Daniel Novakovic