Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel prozvao je nemačke socijaldemokrate (SPD) zbog diskusije oko postavljanja američkog nuklearnog oružja u zemlji i doveo u pitanje posvećenost Berlina obavezama u NATO.

Grenel je i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za pregovore Srbije i Kosova, kao i vršilac dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe.

Nedelju dana nakon što je Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) ponovo otvorila debatu oko američkog nuklearnog oružja postavljenog u Nemačkoj, Grenel je saopštio svoje mišljenje o tome u autorskom tekstu za nemački Velt.

Grenel je u tekstu ukazao na kontinurani značaj NATO, s obzirom na pretnje koje dolaze od Rusije, Kine i Severne Koreje, i istakao ulogu NATO u nuklearnom odvraćanju za očuvanje mira.

Međutim, prema Grenelu, Nemačka "umanjuje solidarnost i tako podriva nuklearno odvraćanje NATO", prenosi Euraktiv Nemačka.

Grenel se oglasio nakon što je lider SPD u Bundestagu Rolf Micenih (Mützenich) u intervjuu za Tagesšpigel ranije ovog mesea zahtevao da Nemačka "isključi postavljanje američkog nuklearnog oružja u budućnosti".

Neke njegove partijske kolege, uključujući ministra spoljnih poslova Hajka Masa, povukle su tu izjavu.

Međutim, ostali političari iz SPD, uključujući kopredsedavajućeg Norberta Valtera-Borjansa, žele da se razgovara o ulozi Nemačke u nuklearnoj strategiji NATO, što je izvestio EURACTIV.de.

Za Grenela je takva rasprava neprihvatljiva. Umesto toga, on zahteva da "nemačko političko vođstvo, posebno oni iz SPD, jasno kažu da Savezna Republika poštuje obaveze (prema NATO) i stoji uz svoje saveznike".

Inače, ovo nije prvi put da Grenel iznosi zahteve Nemačkoj oko obaveza u NATO. Od kako je u maju 2018. postao ambasador SAD u Berlinu, on stalno poziva Nemačku da za odbranu izdvaja 2% BDP, kako je predvidjeno za članice NATO.

U avgustu 2019. Grenel je zapretio povlačenjem dela američkih snaga iz Nemačke ako Berlin ne ispuni tu obavezu.

Zbog beskompromisnog tona i percepcije da se meša u unutrašnje poslove Nemačke Grenel nije popularan među nemačkim političarima i u javnosti.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP