Grupa službenika EU, koji su sebe nazvali "bezličnima", odlučila je da izdvoji svoj novac i napravi evropski fond solidarnosti za ljude u zemljama i regionima najteže pogodjene Kovidom-19, poput Španije i severne Italije. Pokret je lansirala grupa službenika i dala mu ime "Evrokrate sa srcem" aludirajući time na pisanje britanskih talodida koji su zvaničnike EU često opisivali kao "bezlične birokrate".

Do početka ove nedelje pokret je prikupio 150.000 evra a dopinose je dalo oko 800 ljudi, odnosno službenika koji rade u EU institucijama.

"To je prava gotovina, unapred, a ne obećana", rekao je jedan pristalica pokreta koji je tražio da ostane anoniman jer mu nije dozvoljeno da govori javno.

"Mnogi EU službenici osećaju obavezu da daju lični doprinos i pomognu zemljama i ljudima kojima je to potrebno", naveli su u saopštenju organizatori fonda, preneo je 15. maja EURACTIV.com.

Fond solidarnosti EU službenika za pomoć kod Kovida-19 prve donacije je poslao dobrotvornim organizacijama koje nude medicinsku pomoć i pomoć u hrani u pandemijom pogođenim Španiji i severnoj Italiji.

Ideja se javila pre mesec dana u grupi EU službenika koji su članovi međuinstitucionalne grupe EU službenici za klimu (EUStaff4Climate).

Cilj je da se na delu pokaže evropska solidarnost i brzo uputi pomoć onima kojima je potrebna. Fondacija kralj Bodin daje svu potrebnu tehničku ekspertizu za upravljanje i raspodelu donacija.

U pokretu se nadaju da će prikupiti još više novca u budućnosti i pozvali su sve zaposlene u EU institucijama da u fond prilože 2% mesečne zarade.

Ta inicijativa je pokrenuta pre dve nedelje i još nisu jasni svi detalji ali organizatori kažu da je interesovanje među službenicima EU značajno.

"Ako solidarnost EU osoblja bude vidljiva, to će doprineti reputaciji EU institucija", istakli su organizatori fonda u saopštenju.

Pristalice inicijative privatno kažu da je cilj pokreta EU službenika i da "pokažu velikodušnost koja bi mogla da postidi neke vlade EU i kritičare iz redova evroskeptika".

Posle pandemije fond će podržati socijalni i ekonomski oporavak inspirisan principima održivosti, socijalne pravde i planetarnog zdravlja, naveli su organizatori.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta