U francuskom parlamentu formirana je još jedna poslanička grupa koju čine sadašnji i bivši članovi vladajuće stranke Republike u pokretu (LREM) i na taj način je partija predsednika Francuske Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, preneli su francuski mediji. Ta nova grupa od 17 poslanika zove se "Ekologija, demokratija, solidarnost" i 19. maja će zvanično parlamentu podneti dokument o formiranju.

Grupa će u parlamentu delovati nezavisno, neće biti ni u vladajućoj većini ni u opoziciji.

Među članovima su Matje Orfelen blizak bivšem ministru ekologije Nikoli Ilou, kao i predstavnici levog krila LREM - Sedrik Vijani i Orelijen Taše. U toj grupi je i Delfin Bato bišva ministarka ekologije u vladi socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, preneo je list 20 minuta (20 Minutes).

LREM na taj način gubi sedam svojih poslanika i za dlaku gubi apsolutnu većinu. Za apsolutnu većinu je potrebno 289 poslanika, a Makronova centristička stranka sada ih ima 288.

Nova grupa u političkom dokumentu navodi da joj je ambicija "društvena i ekološka promena" društva. "Odgovor na hitnu ekološku situaciju, modernizacija demokratije, smanjenje društvene i teritorijalne nejednakosti su među prioritetima grupe", navodi se u tekstu i dodaje da "više nije ništa isto posle epidemije korona virusa".

Poslanici u grupi, koji su skoro svi ušli u parlament kao članovi Makronove stranke, rekli su da se zalažu i za čvrst zdravstveni sistem i jednakost polova, što su pokazali na ličnom primeru jer grupu čine 65% žena.

Gubitak apsolutne većine za LREM je više simboličan pošto Makronova stranka može da računa na takođe centrističku stranku MoDem koja ima 46 poslanika.

Francuski mediji ocenjuju da tu grupu čine disidenti LREM-a, ali stručnjaci dovode u pitanje "nezavisnost" grupe, koja će ipak više imati podršku vladajuće stranke nego opozicije. Ocenjuju da toj grupi preti, ma koliko ulagala napore u svoju nezavisnost, da bude samo "dodatak Makronove vladajuće stranke LREM".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP