Vlada u Rimu je ocenila da Austrija "neodgovornom odlukom" da ne otvori, kako navodi Beč, "zbog korona virusa nebezbedne granice" s Italijom i Slovenijom prvenstveno nastoji da austrijske turiste privoli da odmore provedu u zemlji. Austrijski kancelar Sebastijan Kurc poručio je da "naše granice nećemo otvoriti sa zemljama koje situaciju (s epidemijom) ne drže pod kontrolom".

Zbog verskih praznika u Briselu nije bilo nikakvih reagovanja Evropske komisije koja je preporučila postepeno ukidanje mera u cilju suzbijanja epidemije, mada je navela da same članice o tome treba i da se međusobno dogovore.

Austrijski mediji ističu da se vlasti u Beču rukovode i najnovijim saznanjima da je broj obolelih i preminulih ponovo osetno porastao u Italiji, uključujući severnu oblast Lombardiju.

Italijanski ministar za EU Vinčenco Amendola je ocenio da partneri u Uniji "u ovom osetljivom času treba da delaju snažno na jedinstvu, a ne da posežu za jednostranim potezima".

Austrijski kancelar Kurc je 22. maja ponovio da "ni u kom slučaju nećemo otvoriti naše granice za zemlje koje još ne drže zdravstvenu situaciju pod nadzorom".

Italijanski mediji vide potvrdu sumnje da Beč želi da svoje turiste uputi na domaća letovališta u činjenici da je Slovenija, važna prolazna zemlja za Austrijance na putu ka Italiji, saopštila da je u toj zemlji okončana epidemija i više nema zaraze od korona virusa.

Austrija će 29. maja otvoriti sopstvenu turističku sezonu, dok će 15. juna biti otvorene austrijske granice sa Nemačkom, Švajcarskom i Lihtenštajnom.

"Austrijski i gosti iz bezbednih zemalja, poput Nemačke, su dobrodošli", izjavio je kancelar Kurc, istakavši da je turizam jedna od pokretačkih snaga ekonomije i predstavlja 8% domaćeg bruto proizvoda.

Italijanski ministar Amendola je uzvratio da "zatvaranje granica da bi se podstakao turizam u Austriji nimalo nije maštovit pronalazak, jer mi radimo u dogovoru s Evropskom komisijom s ciljem da se granicama upravlja usaglašeno i na temelju nalaza epidemiologa".

Ministri turizma EU su ranije ove nedelje pokušali da usaglase celovit pristup Unije ublažavanju mera protiv korona virusa i postepenom otvaranju granica, ali dogovora nije bilo. Pedsedavajući EU Hrvatska je poručila da se mogu sklapati bilateralni sporazumi o otvaranju granica "između zemalja sa istim epidemiološkim situacijama".

Italijansko ministarstvo inostranih poslova je uzvratilo saopštenjem da "u Evropi i dalje ima nekih koji misle da je bolje delovati sam za sebe, a pravljenje novih zidova je pogrešan put".

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP