Pandemija korona virusa odložila je Konferenciju o budućnosti Evrope, koja je trebalo da počne u Dubrovniku 9. maja, na Dan Evrope, i da traje dve godine. Novi podsticaj toj inicijativi mogla bi da pruži Nemačka koja će 1. jula preuzeti šestomesečno predsedavanje EU.

Pitanje Konferencije o budućnosti Evrope 26. maja je na dnevnom redu Odbora za ustavna pitanja EP. Evroposlanici će razmatrati tu inicijativu i ulogu Parlamenta. Inače, Evropski parlament je u rezoluciji usvojenoj 17. aprila zatražio da se Konferencija sazove čim to bude moguće.

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija s ciljem da Evropljani kažu kakvu EU žele i kako njome upravljati.

Predviđeno je da kroz šest narodnih skupština (agora) "obični" građani raspravljaju i objave svoje ideje o budućnosti EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je na zajedničkoj konferenciji za štampu sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom (18. maja) da Konferencija o budućnosti Evrope treba da bude prilagođena situaciji sa pandemijom COVID-19.

Prema njenim rečima, sada je neophodno "da se ozbiljno govori šta Evropa nije mogla dovoljno (da uradi) i kakva će biti budućnost EU".

Konferencija je odložena na neodređeno vreme kada je izbila epidemija korona virusa.

Da li Konferencija o budućnosti Evrope može da počne u drugoj polovini 2020, a time i za vreme nemačkog predsedavanja EU, zavisi od daljeg razvoja pandemije, rekla je za Euraktiv Nemačka portparolka nemačke vlade.

Međutim, Nemačka svejedno može da odigra važnu ulogu u operativnim pripremama Konferencije.

Nade federalista

Za sada Konferencija nije uključena u program nemačkog predsedavanja EU. Ipak, predsednica Evropskog pokreta Nemačka Lin Zele (Linn Selle) i dalje je optimista.

"Pretpostavljamo da će Konferencija biti uključena (u dnevni red)", rekla je ona u intervjuu za EURACTIV.de. Nemačko predsedavanje je "centralno za početak priprema za Konferenciju", dodala je.

S obzirom na nedostatke EU koji su se pokazali za vreme korona krize poslednjih nedelja, poslanici Bundestaga, evroposlanici i predstavnici civilnog društva posebno traže održavanje Konferencije da bi se razgovaralo i o izmenama Ugovora EU.

"Kao Parlament mi ne možemo da čekamo da neko drugi izađe sa predlozima za novi ugovor", rekao je evroposlanik Sven Simon iz grupe EPP.

Poslanik socijalista Kristijan Petri (Christian Petry), koji je član Odbora za evropske poslove u Bundestagu, takođe se zalaže za ustavni razvoj EU i ističe značaj uključivanja građana u debatu.

Pandemija nameće nova pitanja

Pored brojnih institucionalnih pitanja, očekuje se da se na dnevnom redu Konferencije nađu i neke nove teme.

Evropska komisija je početkom godine kao političke prioritete identifikovala upravljanje klimatskim promenama, socijalnu pravdu i digitalnu transformaciju.

U budućnosti će u fokus verovatno ući uvođenje evropskog zdravstvenog sistema, zahtevi za više tehničkog suvereniteta i razgovori o uvođenju novih finansijskih instrumenta radi suočavanja sa krizom, kao što su objavili Merkel i Makron.

"Konferencija treba da bude otvorena za probleme sa kojima se danas suočavamo", rekla je Zele.

Merkel ne isključuje promene Ugovora EU

Nemačka kancelarka je poslednjih nedelja mnogo otvorenija prema mogućim izmenama Ugovora.

Poslednjih godina "nije urađeno dovoljno na uobličavanju političke unije", rekla je Merkel ranije u maju u Bundestagu dodajući da zato treba da bude više integracije a ne manje.

Nedavno je Merkel potvrdila da će odgovor EU na krizu "možda zahtevati promene Ugovora".

Izvori u vladi kažu da članice EU trenutno razmenjuju mišljenja o tome kako da se to izvede. Za razliku od Evropske komisije i Evropskog palamenta, Evropski savet do sada nije mogao da se složi o zajedničkoj poziciji oko Konferencije.

Međutim, stvari bi mogle da se promene uskoro. "Nema razloga da Savet ne predstavi svoje ideje do kraja maja ili početkom juna", optimista je Zele.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP