Pandemija korona virusa primorala je Nemačku da radikalno izmeni prioritete svog predsedavanja Evropskoj uniji u ključnom periodu za oporavak od nezapamćene krize i da taj oporavak uskladi sa dugoročnim ciljevima Unije. Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da su očekivanja od nemačkog predsedavanja u drugoj polovini godine još više porasla sa krizom izazvanom korona virusom.

"Tokom predsedavanja, Nemačka mora da fleksibilno odgovori na krizu i njene ekonomske i socijalne posledice, ali istovremeno da nastavi da radi na pitanjima važnim za budućnost", napisala je Merkel u dokumentu koji je u 27. maja poslala liderima političkih grupa u Evropskom parlamentu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli je, posle video sastanka s nemačkom kancelarkom 26. maja, rekao da će nemačko predsedavanje biti u centru rekonstrukcije Evrope.

"Sigurni smo da je ovo pravi trenutak da ojačamo našu Uniju", rekao je Sasoli.

Mihael Rot, državni sekretar za evropske poslove u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, izjavio je da će odgovor na pandemiju korona virusa biti najviši prioritet nemačkog predsedavanja i da je cilj da se sa krizom suoči na dobro koordinisan način. U tom cilju, Berlin podržava pristup koji podrazumeva zdravstvenu koordinaciju, deljenje informacija i jačanje borbe protiv dezinformacija.

Nemačka vlada će imati i težak zadatak uspešnog vođenja pregovora o narednom budžetu EU i Fondu za oporavak, koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila u 27. maja.

Pregovori o budžetu EU će zahtevati "mnogo pažnje", navodi se u pismu šefovima parlamentarnih grupa, pošto su neke članice EU već najavile da neće podržati subvencije.

Centralne teme nemačkog predsedavanja biće i klimatska politika, koja uključuje Evropski zeleni dogovor, i digitalna transformacija.

Oporavak posle krize mora biti zeleni oporavak, navodi se u dokumentu.

Rot je istakao da će u vrhu prioriteta biti i poštovanje vladavine prava koje će biti povezano sa dobijanjem finansijske pomoći EU.

Pregovori o Bregzitu će takođe biti na agendi nemačkog predsedavanja, pošto Brisel i London imaju još malo vremena da postignu dogovor pre kraja prelaznog perioda 31. decembra.

Reforma Zajedničkog evropskog sistema azila biće još jedna tema predsedavanja Nemačke, koja se zalaže za ponovno regulisanje odgovornosti i sprečavanje preopterećenja pojedinih država.

Nemačko predsedavanje će imati i velike organizacione i logističke izazove, jer video konferencije neće dugo moći da menjaju pregovore kakvi se vode na sastancima lice u lice.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke navodi da se u ovom trenutku može očekivati za oko 70 odsto manje sastanaka u Briselu nego što bi ih bilo u normalnim okolnostima, zbog čega će konsultacije i koordinacija unutar Evropskog saveta biti znatno ograničeni.

Merkel: Želim da Evropa preuzme veću odgovornost

Nemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je Evropu da preuzme više odgovornosti u svetu i izrazila žaljenje što su odnosi sa SAD drugačiji nego što bi želeli.

"Treba da učinimo vanredan napor da se izborimo sa ovim vanrednim izazovom (korona virusa) ali ja želim još više, želim da Evropska unija, posebno u vreme krize, pokaže svetsku solidarnost i preuzme više odgovornosti", rekla je Merkel 27. maja u obraćanju u Fondaciji Konrad Andenauer.

Merkel, koja je najavila odlazak sa funkcije 2021. godine, prikazala je u Fondaciji glavne smernice onoga što će EU raditi do kraja godine, u jeku zdravstvene, ekonomske i socijalne krize.

"Pandemija će dovesti do jačanja sukoba i postojećih problema na brojnim mestima i prema tome će predstavljati izazov za kapacitet delovanja Evropske unije po pitanju spoljne i bezbednosne politike", reklaje Merkel.

"To je još više razloga da branimo vrednosti koje nosimo unutar EU, solidarnost, demokratiju, slobodu, zaštitu dostojanstva svakog ljudskog bića", rekla je ona.

Merkel je dodala da Evropa može da izađe iz krize snažnija nego što je u nju ušla.

Nemačka kancelarka je naglasila da su najvažniji partner Evrope SAD ali da je to partnerstvo drugačije nego što bi EU želela, posebno po pitanju životne sredine.

Ona je ocenila da EU ima "strateški interes" da razgovara sa Kinom uprkos sadašnjim nesuglasicama oko Hongkonga, gde po njoj princip "jedne zemlje dva sistema" treba da se održi.

Nemačko predsedništvo takođe će se baviti odnosima sa Rusijom, rekla je Merkel.

Po njenim rečima tu treba shvatiti da se u međunarodnim odnosima ne primenjuje zakon jačeg nego snaga zakona. Optužila je Moskvu da podržava marionetske režime u nekim delovima istočne Ukrajine i da napada zapadne demokratije, uključujući i Nemačku hibridnim sredstvima.

Izvor: EURACTIV.com/Beta

Foto: Beta/AP