Nemačka koja će u drugoj polovini ove godine predsedavati Savetom EU, pokrenula je sajt sa sloganom i vizuelnom prezentacijom predsedavajućeg. Sajt na adresi www.eu2020.de potpuno će kompletan biti od 1. jula, kada Berlin i preuzima šestomesečno predsedavanje od Hrvatske.

Slogan nemačkog predsedavanja biće "Zajedno. Učiniti Evropu ponovo jakom", a zaštitni znak Mebijusova traka, površina koja ima samo jednu stranu i jednu graničnu komponentu i koja je nazvana po nemačkom matematičaru Augustu Ferdinandu Mebijusu.  

Traka "simbolizuje inovativnu i integrativnu Evropu, koja kroz razmenu i susret najrazličitijih interesa stvara zajedničko". To je, kako se navodi na sajtu, "jaka veza za jedinstvenu Evropu" za "Evropu koja počiva na duhu povezanosti i uzajamne solidarnosti".

Sajt treba da bude komunikaciona platforma na kojoj će biti dostupne sve teme povezane sa nemačkim predsedavanjem EU. Na njoj će, kako je navedeno, na informativan način, pregledno i transparentno biti objavljivane informacije o aktuelnim dešavanjima, manifestacijama u EU i saopštenja za medije.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas izjavio je povodom predstavljanja sajta, slogana i vizuelnog identiteta da upravo rečenica "Zajedno. Učiniti Evropu ponovo jakom" opisuje jasan zadatak nemačkog predsedavanja.

"Izvući Evropu iz krize, taj zadatak će definisati naše predsedavanje. Mi ćemo ga se latiti i imamo ogromno brdo posla u svim dimenzijama na našem stolu - pokrenuti privredu, osnažiti unutrašnju koheziju i jedinstveno delovati prema spolja", rekao je Mas.

On je rekao da Nemačka namerava da svoje predsedavanje Savetom EU stavi u službu evropskih interesa, kao inicijator i pošteni posrednik.

"Prevladavanje krize sa korona virusom je obaveza i šansa - moramo još tešnje da srastemo sa zemljama partnerima, prema unutra solidarnije, a prema spolja jači i suvereniji", rekao je nemački ministar.

On je ponovio da se poverenje Nemačke u kreativnost Evrope ogleda i u vizuelnoj prezentaciji, u čijoj je sredini Mebijusova traka kao simbol jake veze za jedinstvenu Evropu.

Nemačka predsedavanje Savetom EU preuzima od 1. jula, što je 13. put da će se Berlin naći na čelu Unije. Poslednji put je to bilo u prvoj polovini 2007. godine.

Ovogodišnje predsedavanje Nemačke ujedno označava i početak novog "trojnog predsedavanja" sa Portugalom i Slovenijom. Nemačka je sa te dve zemlje, koje će je sukcesivno naslediti na mestu predsedavajućeg, dogovorila tešnju koordinaciju i saradnju na programu koji će važiti narednih 18 meseci.  

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Vlada Nemačke