Šef evropske diplomatije Džozep Borel je protiv ideje Bele kuće da se Rusija pozove na ovogodišnji samit Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta (G7), čiji su domaćin SAD.

"G7 ne može da postane G8… dok Rusija ne promeni svoj kurs. To trenutno nije slučaj", rekao je Borel novinarima u Briselu, dodajući da je "saradnja partnera koji slično razmišljaju važnija nego ikad".

Predsednik SAD Donald Tramp je 30. Maja rekao da će odložiti samit G7 za jesen i da će pozvati i Australiju, Rusiju, Južnu Koreju i Indiju.

G7 je postala "veoma zastarela", rekao je Tramp ocenio da bi trebalo da se transformiše u "G10 ili G11 protiv G1", reformisan klub ujedinjen protiv Kine.

"Promena formata G7 nije isključivo pravo predsedavajućeg (sastanku)", rekao je Borel.

Članice G7 su SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Japan i Kanada. Rusija je bila deo G8 od 1997. godine, ali je suspendovana 2014. godine posle pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim. EU nije član G7, ali predsednici Saveta i Komisije prisustvuju samitima kao gosti.

Velika Britanija i Kanada su već izrazile protivljenje ideji ponovnog uključivanja Rusije u tu Grupu.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona izjavio je da je uobičajeno da zemlja koja predsedava G7 pozove druge lidere da učestvuju na samitu kao gosti.

"Međutim, Rusija je suspendovana iz G7 posle aneksije Krima i tek treba da vidimo dokaze promene ponašanja koji bi opravdali njeno ponovno uključenje", rekao je portparol.

Borel je krajem maja na zajedničkoj sednici EU i UN rekao da su "ilegalna ruska aneksija Krima i neispunjavanje obaveza iz Minskih sporazuma u velikoj meri poremetili odnose EU i Rusije".

"Podrška nacionalnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu će ostati ključni elementi odnosa EU i istočnih partnera", rekao je Borel.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: European Commission