Italija otvara granice za evropske turiste nakon mesec dana postepenog ublažavanja mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. "Zemlja se vraća u život", rekao je ministar za regionalne poslove Frančesko Bočija.

Istovremeno, građani Italije mogu ponovo, što su željno iščekivali, da se kreću između 20 italijanskih regiona, od severa ka jugu, a iz Rima, Milana i Napulja ponovo je pokrenut i međunarodni avionski saobraćaj.

Kako javlja agencija Ansa, ponovno otvaranje regiona je dovelo do saobraćajnih gužvi, posebno u Mesini, na Siciliji, gde se čekalo na ukrcavanje na trajekte koji voze ka kopnu.

Gužve su se stvorile i na glavnoj železničkoj stanici u Milanu gde su se putnici tiskali da udju u vozove nakon tri meseca obustave saobraćaja.

Saobraćanje vozova je redovno, rekao je ministar saobraćaja Paola De Mikeli koji je posetio stanicu Termini u Rimu kako bi proverio da li se poštuju zdravstvene mere.

Zabrana masovnih okupljanja i obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom saobraćaju i dalje su na snazi, kao i mere držanja fizičke udaljenosti i merenja temperature na železničkim stanicama i aerodromima, prenela je agencija AFP.

I dalje traumatizovana zbog 33.500 žrtava korona virusa, Italija je početkom maja počela da postepeno ublažava mere izolacije.

Prodavnice, kafići i bašte su ponovo otvoreni, kao i većina spomenika i turističkih zanimljivosti poput Bazilike Svetog Petra i Koloseuma u Rimu, Pompeje, Tornja u Pizi, katedrala u Milanu i Firenci, Vatikanskih muzeja.

Italijanski mediji objavili su, međutim, da u Rimu radi samo 40 od 1.200 hotela, a u Milanu samo desetak.

Kad je reč o poljoprivrednom sektoru, otvaranje granica je pozdravljano jer će omogućiti ulazak u zemlju "oko 150.000 sezonskih radnika iz Rumunije, Poljske i Bugarske", koji neće morati da idu u karantin.

Predsednik Italije Serđo Matarela je pohvalio jedinstvo zemlje tokom pandemije, ali i upozorio da "zdravstvena kriza još nije završena".

Šef italijanske diplomatije Luidji Di Majo najavio je da će krajem sedmice imati niz susreta sa evropskim kolegama. "Cilj je da svima pokažemo da je Italija spremna da prihvati strance" na bezbedan način, rekao je Di Majo.

Medjutim, Švajcarska i Austrija i dalje drže zatvorene granice prema Italiji iz straha od mogućeg novog talasa epidemije iz Lombardije, regiona koji je u jednom trenutku bio epicentar pandemije u Evropi.

Nemačka je najavila da će od 15. juna ukinuti upozorenja koja se odnose na putovanja u zemlje EU, proširene zone Šengena, čije su članice i Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska, kao i za Veliku Britaniju.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas rekao je da će od te odluke za početak biti izuzete Španija i Norveška, gde još važe ograničenja kretanja i zabrane ulaska u zemlju.

Mas je naglasio da pandemija još ni izdaleka nije gotova i da će nemačke vlasti, da bi sprečile da oživljavanje turizma dovede do drugog talasa zaraze, pomno pratiti situaciju u drugim zemljama.

Prema njegovim rečima, vlada će ako bude potrebno povući "ručnu kočnicu" i automatski ponovo objaviti upozorenje ako u nekoj zemlji u periodu od sedam dana opet bude više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika.

Kada je reč o zemljama koje nisu članice EU, Berlin je najavio da će sačekati procenu koju će ove sedmice objaviti Evropska komisija.

Pored Italije, i Španija, Grčka i Francuska nameravaju da pokrenu turistički sektor.

Izvor: Beta

Foto: AP