Nemačke vladajuće partije dogovorile su se o paketu pomoći od 130 milijardi evra za oporavak najveće evropske ekonomije od pandemije korona virusa. Privremeno smanjenje PDV-a, dodatak od 300 evra po detetu za porodice ili dupliranje premije za kupovinu električnog automobila neke su od planiranih mera.

Posle dvodnevnih pregovora, nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je 3. juna da paket mera predstavlja "smeo odgovor" koji će podstaći potrošnju i investicije u inovacije i smanjiti finansijski pritisak na porodice i druge.

Paket pomoći za 2020. i 2021. godinu iznosiće 130 milijardi evra, od kojih će 120 milijardi evra obezbediti savezna vlada.

Nemačka je počela da popušta sa merama zaštite od korona virusa 20. aprila, oko mesec dana nakon što su uvedene. Njena ekonomija je, međutim, ušla u recesiju u prvom kvartalu, a u tekućem tromesečju se očekuje još veći pad.

Nezaposlenost je u maju porasla sa 5,8% na 6,3%. Mnogo veći broj ljudi bi ostao bez posla da vlada nije omogućila kompanijama da smanje radno vreme i plate za više od sedam miliona radnika da ne bi bilo otpuštanja.

"Jasno je da sve to zahteva smeo odgovor. Radi se o obezbeđivanju radnih mesta i održavanju ekonomije ili njenom ponovnom pokretanju", rekla je Merkel novinarima u Berlinu.

Porez na dodatnu vrednost biće smanjen sa 19% na 16%, a snižena stopa PDV-a biće umanjena sa 7% na 5%. Te mere će početi da se primenjuju 1. jula i trajaće šest meseci.

Zadužene opštine će dobiti finansijsku pomoć savezne vlade. Sve porodice će dobiti po 300 evra po detetu, a samohrani roditelji će dobiti dodatnu pomoć.

Vlada će takođe pomoći sektorima koji su posebno pogođeni pandemijom, povećaće podsticaje za kupovinu električnih i hibridnih vozila, finansiraće proširenje vrtića i povećati investicije u oblasti kao što su skladištenje obnovljive energije, kvantni račuari i digitalizacija.

Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je da Nemačka može da priušti veću budžetsku potrošnju zahvaljujući štednji prethodnih godina.

Upitana da li postoji opasnost da će nemački potrošači iskoristit vladine stimulativne mere kao priliku da kupuju jeftinije francuske automobile, Merkel je odgovorila: "U interesu nam je da Nemačka bude jaka, ali i da cela Evropa takođe bude jaka".

Prema novim podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u 19 zemalja evrozone je porasla sa 7,1% u martu na 7,3% u aprilu. To je umeren rast nezaposlenosti prema međunarodnim standardima jer su poslodavci koristili vladine kratkoročne programe koji su im omogućavali da zadrže radnike.U Nemačkoj savezna agencija za rad plaća najmanje 60% plate za radnike kojima je zbog pandemije skraćeno radno vreme.

Sa druge strane, nezaposlenost u SAD je u aprilu porasla na skoro 15% sa 4% kolika je bila pre krize.

Izvor: AP

Foto: Beta/AP