Predsednički izbori u Poljskoj biće održani 28. juna, glasaće se lično, ali će glasanje pismom biti dostupno na zahtev. Najnovija istraživanja pokazuju da predsednik Andžej Duda, do sada smatran za favorita, gubi podršku građana usled posledica pandemije.

Izbori su bili planirani za 10. maj, ali su otkazani četiri dana pre jer konzervativna vlada nije uspela da se dogovori sa opozicijom oko načina glasanja s obzirom na epidemiju korona virusa i sumnje u njihovu zakonitost.

Predsednica parlamenta Elžbieta Vitek izjavila je 3. juna da birači zabrinuti za svoje zdravlje mogu da traže da svoje glasove pošalju poštom.

Aktuelni predsednik Poljske Andžej Duda, čiji prvi petogodišnji mandat ističe 6. avgusta, učestvuje na izborima, uz podršku vladajuće stranke Pravo i pravda.

Takmiči se protiv devet drugih kandidata, a njegov glavni protivkandidat je liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

Tšaskovski je kasno ušao u trku jer se njegov prethodnik povukao zbog niske podrške. On će imati nedelju dana da prikupi 100.000 potpisa podrške koja mu je potrebna da bude formalno na glasačkom listiću. Ostali kandidati mogu da koriste potpise prikupljene za odložene izbore.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Tšaskovski bi mogao da pobedi Dudu, koji je dugo smatran favoritom, ali je počeo da gubi na podršci usled ekonomskih posledica pandemije.

Vladajući poljski konzervativci Jaroslava Kačinjskog nastojali su po svaku cenu da organizuju izbore 10. maja. Ankete su kandidatu konzervativaca, predsedniku Dudi, predviđale pobedu već u prvom krugu, ako izbori budu održani 10. maja, pre nego što Poljake počnu da pogađaju ekonomske posledice pandemije COVID-19 i epidemioloških restrikcija i dok je glavna opoziciona stranka, Građanska platforma, imala slabog kandidata - bivšu predsednicu Sejma poljskog parlamenta Malgožatu Kidava-Blonsku.

Prema anketi agencije Kantar, pre mesec dana za sadašnjeg predsednika nameravalo da glasa 59% anketiranih, a krajem maja za njega bi glasalo 39% birača.

Pošto se ne očekuje da neki kandidat dobije više od 50% glasova u prvom krugu, drugi krug izbora će verovatno biti održan 12. jula.

Spor vladajuće partije i opozicije oko načina glasanja rešen je na sednici parlamenta 2. juna, kada je odlučeno da glasanje bude moguće i lično na biralištu i pismom.

U Poljskoj, koja ima 38 miliona stanovnika, registrovano je više od 24.000 slučajeva zaraze korona virusom, a 1.102 osobe su preminule.

Izvor: Beta/AP/AFP

Foto: Beta/AP