Evropska unija će do kraja juna ukinuti ograničenja putovanja unutar zone Šengena, dok bi spoljne granice mogle biti postepeno otvorene početkom jula, ali o tome tek treba da bude doneta konačna odluka.

"Verujem da ćemo se vratiti potpuno funkcionalnoj Šengen zoni i slobodi kretanja građana najkasnije do kraja juna", izjavila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson posle video-konferencije ministara unutrašnjih poslova članica EU.

Johanson je na konferenciji za novinare rekla da su se mnogi ministri na današnjem sastanku založili da se ograničenje nebitnih putovanja iz trećih država u EU, koje važi do 15. juna, produži za dve sedmice.

Postoje različita mišljanja članica EU o kriterijumima za otvaranje spoljnih granica, rekla je Johanson i dodala da će se o tome još razgovarati pre donošenja konačne odluke.

Na sastanku je rečeno da otvaranje spoljnih granica EU mora biti koordinisano, postepeno, nediskriminatorno i u skladu sa kriterijumima Evropske agencije za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Hrvatska državna sekretarka za evropske poslove Terezija Gras je na konferenciji za novinare rekla da neke članice EU razmatraju otvaranje granica prema zemljama Zapadnog Balkana, ali da nema konačne odluke.

Pri donošenju takve odluke, dodala je Gras, treba se oslanjati na naučne činjenice i informacije ECDC i treba izbeći da te mere rezultiraju ponovnim uvođenjem kontrola na unutrašnjim granicama.

Gras je rekla da će Evropska komisija sledeće sedmice dati nove smernice sa više detalja o funkcionisanju spoljnih granica EU.

Johanson je rekla da Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti veruje da mere koje se sprovode protiv širenja pandemije korona virusa deluju. Prema podacima tog centra, više od 168.000 ljudi je umrlo od virusa, najviše u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Španiji, preneo je AP.

"Fizička distanca i druge mere su i dalje potrebne, naravno. Ali zdravstvene vlasti tvrde da više nema jasnog opravdanja ni za ograničenje putovanja ni za mere na granicama unutar zone Šengena", rekla je Johanson.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP