Evropski komesar za trgovinu Fil Hogan izjavio je da razmatra mogućnost da se kandiduje za generalnog direktora Svetske trgovinske organizacije (STO), kao naslednik Brazilca Roberta Azeveda, koji je najavio da će se krajem avgusta povući sa dužnosti.

"Razmatram mogućnost da budem kandidat... Mislim da predstoji važan posao na reformisanju organizacije", rekao je Hogan novinarima posle video-konferencije s ministrima trgovine zemalja Evropske unije, ponovivši da je "za sada u fazi razmatranja kandidovanja".

Na sastanku, delom o uspehu odlazećeg generalnog direktora STO Roberta Azeveda, većina evropskih ministara je "izrazila mišljenje da bi trebalo da imamo samo jednog kandidata EU", dodao je Hogan.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se o eventualnom doprinosu EU "kriterijumima" koje kandidat treba da ispuni.

Ako želi da ima šansu da njen kandidat pobedi, EU će morati da u njegove kvalitete ubedi i druge ostale razvijene zemlje, uključujući SAD.

Hogan je kazao da je o tome razgovarao sa svojim američkim kolegom Robertom Lajthajzerom koji je mišljenja da "neka razvijena zemlja" treba da preuzme tu odgovornost.

Svetska trgovinska organizacije je ove nedelje pokrenula proceduru imenovanja narednog generalnog direktora koji će naslediti Azeveda, prenela je agencija AFP.

Rok za podnošenje kandidatura je 8. jul.

Prvi zvaničan kandidat je Meksikanac Hesus Seade Kuri (73), bivši zamenik generalnog direktora STO.

Iako ne postoji geografski sistem rotiranja na tom mestu, Afrika se nada da će ga prvi put dobiti, ali za sada nije nikoga kandidovala.

Prema navodima medija, više Evropljana je zainteresovano za čelno mesto u STO, a među njima i španska ministarka spoljnih poslova Aranča Gonzales Laja.

Fil Hogan koji će uskoro napuniti 60 godina, rođen je u Kilkeniju u Irskoj. Bio je evropski komesar za poljoprivredu od 2014. do 2019.

Diplomirao je 1981. godine ekonomiju i geografiju, ljubitelj je ragbija, član stranke desnog centra Fine gel (Fine Gael-Galska porodica), bio je irski ministar za životnu sredinu od 2011. do 2014.

Poznat po nadimkom "Veliki Fil" zato što je visok gotovo dva metra, ovaj Irac ima dobru reputaciju u Briselu, a izvori Komisije ga opisuju kao "poštovanog, društvenog", kao i "marljivog, zahtevnog i posvećenog".

Azevedo je sredinom maja najavio da odlazi sa čela STO 30. avgusta, godinu dana pre isteka svog drugog mandata, i dodao da nema političke ambicije. "U pitanju je lična, porodična odluka i uveren sam da je ona najbolja u interesu organizacije", rekao je tada Azevedo.

Preuranjeni odlazak Brazilca dolazi u vreme kada svetska privreda beleži najteže usporavanje od Velike depresije 1930-ih godina. Svetska trgovina pogođena je pandemijom korona virusa zbog koje su drastično smanjene proizvodnja i trgovina.

Nezavisno od krize korona virusa, STO već mesecima prolazi kroz svoju duboku krizu vezano za telo za regulisanje trgovinskih sporova izmedju članica.

Karijerni diplomata Roberto Azevedo, koji je došao na čelo Svetske trgovinske organizacije 2013. godine kao naslednik Francuza Paskala Lamija, počeo je svoj drugi četvorogodišnji mandat u septembru 2017. godine. Mandat je trebalo da mu se završi krajem avgusta 2021.

Izvor: Beta

Foto:Evropska komisija