Nemačka vlada je 10. juna produžila do 31. avgusta zbog pandemije COVID-19 upozorenje za putovanja u sve zemlje koje nisu članice EU, što se odnosi i na Srbiju i ostale države Zapadnog Balkana. Evropska komisija je, međutim, najavila da će ove sedmice objaviti predloge za "postepeno i delimično" otvaranje spoljnih granica od 1. jula.

Upozorenje se odnosi na sva putovanja koja nisu neophodna, u prvom redu turistička u oko 160 zemalja sveta, a navodi se i da bi preporuka "mogla da bude ukinuta i ranije u slučaju pozitivnog razvoja pandemije, stabilnog zdravstvenog sistema, usaglašenih mera bezbednosti i ako budu postojale pouzdane mogućnosti odlaska i povratka" i da će to biti saopšteno za svaku zemlju pojedinačno, saopštilo je Ministarstvo inostarnih poslova u Berlinu.

"Za razliku od naših evropskih suseda, za ostatak sveta još ne posedujemo pouzdane podatke, kriterije i procese usaglašavanja, koji bi omogućili neograničen putnički saobraćaj bez nepredvidivih rizika. Ne možemo i ne želimo da rizikujemo da tokom leta Nemci ponovo ostanu nasukani širom sveta ili da povratnici sa odmora ponovo unesu skriveni virus u Nemačku", izjavio je povodom odluke vlade ministar inostranih poslova Hajko Mas.

Mas je dodao da je vlada svesna da su mnogi građani Nemačke željni da što je pre moguće ponovo putuju u zemlje izvan EU i da se to u prvom redu odnosi na turističke destinacije u Turskoj, severnoj Africi, ali i na jugoistočnu Aziju i SAD. "Kada će takva putovanja biti ponovo biti moguća i iz turističkih razloga, zavisiće od toka pandemije", rekao je šef dioplomatije.

Nemačke vlasti će zato, kako je naveo, i pre početka septembra često proveravati opravdanost upozorenja, imajući kao glavni kriterijum u vidu bezbednost putnika.  "Tamo, i samo tamo gde ukupni paket koji čine pozitivni razvoj pandemije, stabilni zdravstveni sistem i usklađene sigurnosne mere za turizam i pouzdan odlazak i povratak to dozvoljavaju, postojaće mogućnost da se sa upozorenja  ponovo vratimo na redovne individualne preporuke za putovanja" rekao je Mas.

Prema njegovim rečima, ukidanje upozorenja mora da se uklapa i u kompletnu sliku, i ne bi bilo opravdano da na hiljade evropskih turista ponovo putuje po zemljama za čije građane još uvek važi zabrana ulaska u EU.

Nemačka vlada je početkom juna odlučila da od 15. juna ukine upozorenje za putovanja u zemlje EU, pridružene članice Šengenske zone Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn, Island i Veliku Britaniju.

"Vlada je odlučila da ne produži upozorenje na putovanja" na destinacije u Evropskoj uniji i pridruženim zemaljama kako bi ih zamenila "preporukama" na putovanja u zavisnosti od zemlje do zemlje, izjavio je tada Mas. On je, međutim upozorio da je nemačka vlada u prvom naletu pandemije evakuisala 240.000 turista koji su ostali blokirani širom sveta, i da nema nameru da takvu skupu operaciju ponavlja ovog leta.

Upozorenja koja objavljuje Nemačka vlada predstavljaju ozbiljan poziv građanima da ne putuju u određene zemlje, ali ne i zabranu. Putnici na sopstvenu odgovornost odlučuju da li krenuti na put, ali postojanje upozorenja, kako se navodi na sajtu Ministarstva inostranih poslova, može da ima određene pravne posledice, kao što je važenje putnog zdravstvenog osiguranja.

U upozorenju objavljenom povodom pandemije COVID-19 vlada savetuje građanima da ne polaze na "nepotrebna, turistička putovanja u inostranstvo, pošto i dalje treba računati sa drastičnim ograničenjima u međunarodnom vazdušnom i putničkom saobraćaju, sa globalnim ograničenjima za ulazak u pojedine države, merama karantina i ograničenjima u javnom životu", kao i tim da na mnogim destinacijama i dalje postoji visok rizik da putnici zbog jačanja ograničenja neće biti u stanju da se vrate.

Predlog Komisije o otvaranju spoljnih granica ove sedmice

Dok Nemačka produžava upozorenja za putovanja izvan EU, Evropska komisija najavljuje da će ove nedelje objaviti predloge za "postepeno i delimično" ukidanje ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU počev od 1. jula.

Potpredsednik Komisije Žozep Borel izjavio je 10. juna da će biti ukinuta ograničenja sa određenim trećim zemljama uzimajući u obzir "određen broj principa i kriterijuma", uz "zajednički pristup" država članica.

Zabrana putovanja u EU, koja je na snazi do 15. juna, uvedena je 17. marta na koordinisan način između država članica i Evropske komisije u borbi protiv pandemije, a produžavana je dva puta.

Ministri unutrašnjih poslova EU su se krajem prošle nedelje dogovorili da će koordinisati postepeno ponovno otvaranje granica putnicima iz zemalja izvan šengenskog prostora i EU.

Kako podseća Frans pres, Komisija može samo da iznese mišljenje, a konačna odluka je na svakoj od zemalja članica EU.

Kad je reč o unutrašnjim granicama Unije, "više zemalja članica je u proceduri ukidanja kontrola", rekao je Borel i dodao da Komisija "smatra da te procedure moraju biti završene tokom meseca juna".

Izvor: EURACTIV.rs, Beta

Foto: European Commission