Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas upozorio je Izrael da će plan o aneksiji delova Zapadne obale predstavljati kršenje međunarodnog prava, ali je odbio da kaže kako će Nemačka i Evropa na to odgovoriti. Mas je rekao da Nemačka i njeni evropski partneri "veoma brinu" da aneksija može da dovede do toga da rešenje po modelu dve države više ne bude održivo i pozvao na dijalog.

Mas je u posetu Jerusalimu, svoju prvu van Evrope od početka pandemije, doputovao nekoliko nedelja pre nego što Izrael namerava da uspostavi svoj suverenitet nad jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali u skladu s kontroverznim bliskoistočnim planom američkog predsednika Donalda Trampa.

Na konferenciji za novinare 10. juna on je rekao da Nemačka i Evropska unija teže dijalogu s Izraelom, ali da EU smatra aneksiju nespojivom s međunarodnim pravom, te da je cilj njegove posete da sazna više o planovima nove izraelske vlade.

Mas je takođe rekao da ne veruje u "vođenje politike pretnjama".

Planove o aneksiji oštro su kritikovali i drugi saveznici Izraela, a Nemačka kaže da će jednostrano crtanje mape Bliskog istoka uništiti preostale nade za osnivanje palestinske države i postizanje rešenja izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dve države.

Nemačka će od jula predsedavati Savetom Evropske unije i Savetom bezbednosti UN.

Planom SAD predviđa se da pod stalnom izraelskom kontrolom ostane trećina Zapadne obale koju je ta zemlja okupirala 1967. godine, a da Palestinci dobiju proširenu autonomiju na ostatku te teritorije.

Palestinci, međutim, teže da na čitavoj Zapadnoj obali osnuju svoju državu koja bi obuhvatila pojas Gaze, a istočni Jerusalim bi bio glavni grad.

Palestinski lideri su u potpunosti odbacili Trampov plan koji uveliko favorizuje Izrael.

Pre nemačkog ministra ključne arapske zemlje, uključujući Egipat i Jordan, jedine dve arapske države koje su sklopile mirovne sporazume s Izraelom, su kritikovale plan aneksije, a kritikovala ga je i Saudijska Arabija koji održava tajne veze s Izraelom.

Organizacija Islamske saradnje u kojoj je 57 zemalja održala je 10. juna virtuelni sastanak i osudila izraelski plan.

Saudijski ministar spoljnih poslova princ Fajsal bin Farhan je plan nazvao "ozbiljnom eskalacijom koja preti šansama za obnovu mirovnog procesa" i apelovao na sve muslimanske lidere da zauzmu jedinstven stav protiv onoga što je nazvao izraelskom agresijom.

EU je takođe jasno rekla da se protivi aneksiji i smatra je nelegalnom po međunarodnom pravu ali za sada diplomate nastoje da prenesu izraelskim zvaničnicima poruku da će jednostrana aneksija imati negativne posledice po odnose i nisu nagovestili kako će taj blok zemalja odgovoriti.

"Jasno sam rekao da Vlada Nemačke i njene kolege u EU veoma brinu da aneksija može da dovede do toga da rešenje (po modelu) dve države više ne bude održivo i da smo na pogrešnom putu. Vreme je za diplomatiju i dijalog", rekao je Mas.

Njegov izraelski kolega Gabi Aškenazi, bivši šef izraelske vojske, ocenio je da Trampov plan predstavlja šansu i da će se sprovoditi odgovorno i u dijalogu sa susedima, pomenuvši Jordan pored ostalih.

"Još uvek verujemo da je rešenje dve države kroz pregovore pravi put i da će aneksija to rešenje učiniti verovatnijim", rekao je Aškenazi.

Mas se takođe sastao sa premijerom Izraela Benjaminom Netnajahuom i ministrom odbrane Benijem Gancom.

Netanjahuov kabinet je saopštio da je premijer rekao Masu da "je potrebno da svaki realističan plan prizna realnost jevrejskih naselja na terenu i da ne gaji iluziju iskorenjavanja ljudi iz njihovih domova".

Posle posete Izraelu Mas je otputovao u susedni Jordan na sastanak sa svojim jordanskim kolegom i telefonsku konferenciju sa palestinskim liderima.

Posle razgovora šefa nemačke diplomatije, palestinsg premijera Muhameda Štajeha i šefa jordanske diplomatije Ajmana Safadija izdato je zajedničko saopštenje u kojem je ocenjeno da je sprečavanje izraelske aneksije delova okupirane Zapadne obale od izuzetne važnosti.

"Nemački ministar spoljnih poslova je potvrdio da će aneksija prekršiti međunarodno pravo i da je sada prioritet da se ona spreči", navedeno je u saopštenju u kojem se dodaje da su zvaničnici potvrdili da je potrebno da budući pregovori za postizanje sporazuma o konačnom statusu budu zasnovani na međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijma UN.

Oni su takođe istakli čvrstu posvećenost rešenju sukoba po modelu dve države i diskutovali o dovođenju Izraelaca i Palestinca za pregovarački sto.

Mas i Safadi su najavili da će ponuditi pomoć u pregovaračkom procesu.

Šef nemačke diplomatije je ranije u sredu upozorio Netanjahua da bi se mogle uvesti sankcije protiv Izraela i zvanično priznati palestinska država ako Izrael ostvari nameru da počne aneksiju Zapadne obale 1. jula, navodi list Harec.

Na sastanku sa izraelskim zvaničnicima Mas je rekao da Nemačka ne želi osvetu već da druge zemlje vrše pritisak na EU da ide u tom pravcu.

Mas je naglasio da jednostrana aneksija krši međunarodno pravo i odluke UN i da je teško da Nemačka podrži taj potez.

On je to rekao u vreme kada je parlament Belgije počeo da poziva vladu u poslednjim nedeljama da prizna palestinsku državu u odgovoru na aneksiju Izraela.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP