Predsednik Evrogrupe Mario Senteno od 15. juna nije više biti ministar finansija Portugala pošto je podneo ostavku na tu funkciju, a u julu mu se završava i mandat na čelu grupe ministara finansija evrozone. Senteno bi, kako se spekuliše, mogao da postane novi guverner centralne banke Portugala, ali on se o svojim daljim koracima još nije izjasnio.

Senteno je podneo ostavku u portugalskoj vladi bez posebnog obrazloženja. U intervjuu za portugalski javni sevis RTP, Senteno je rekao da je odluku doneo u konsultaciji sa premijerom, istakavši da je ovo kraj jednog ciklusa pošto mu ističe i mandat u Evrogrupi, "veoma važan faktor za zemlju" koji želi da završi.

Tokom proteklih nekoliko meseci spekulisalo se o njegovom odnosu sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom, s kojim je bio u sukobu zbog transfera 850 miliona evra banci Novo Banco u maju.

Senteno je, međutim, negirao da ima loše odnose sa premijerom.

"Sve priče o mom odnosu sa premijerom su izvađene iz konteksta. Nije bilo pogoršanja (odnosa) niti je moglo biti", rekao je Senteno, dodajući da odnos ministra finansija i predsednika vlade uvek treba da bude "zdravo zategnut".

Senteno je četiri i po godine bio ministar finansija i dve i po godine predsednik Evrogrupe. Za vreme njegovog mandata u portugalskoj vladi smanjen je javni dug za 14%, a u poslednjem tromesečju 2019. ostvaren je budžetski suficit prvi put od 1973. godine.

Prema njegovim rečima, Portugal je uspeo da svoj finansijski sistem učini kredibilnim za sve međunarodne institucije.

"Portugal danas ima kredibilnu ekonomsku i budžetsku politiku koju nažalost nismo imali četiri i po godine", rekao je Senteno.

Ipak, činjenica da je portugalski ministar finansija na čelu Evrogrupe nije, prema njegovom mišljenju, bila dovoljno cenjena u Portugalu.

Sentenu mandat u Evrogrupi ističe 13. jula, a njegov naslednik biće izabran 9. jula.

O spekulacijama da bi mogao da bude novi predsednik Banke Portugala, Senteno je rekao samo da će to radno mesto biti otvoreno.

"To je veoma važa pozicija za zemlju, koja neće izgubiti na važnosti narednih godina i na koju bilo koji ekonomista može da dođe", rekao je Senteno.

Trenutnom guvereneru portugalske centralne banke Karlosu Kosti mandat ističe u julu i Senteno bi trebalo da bude prvi izbor za tu poziciju, piše EURACTIV.com.

Njegov izbor za guvernera mogao bi da spreči predlog Partije za životinje i prirodu, prema kojem guverner ne može biti neko ko je u proteklih pet godina bio premijer ili ministar finansija. O tom predlogu će se tek raspravljati u parlamentu.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP