Broj migranata koji su krenuli ka Evropi znatno se povećao u maju, posle rekordnog pada prethodnog meseca zbog pandemije korona virusa, saopštila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks. Sve je više migranata koji idu preko Zapadnog Balkana i centralnog Mediterana, ali istočni Mediteran i dalje ostaje glavna ruta.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granica na glavnim migracionim rutama u Evropi dostigao je 3.500 u maju, saopštio je Fronteks 17. juna nove, revidirane podatke.

U aprilu je registrovano 900 ilegalnih prelazaka, što je bilo za 85% manje nego u martu i najmanje od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

U prvih pet meseci 2020. godine bilo je ukupno 30.800 ilegalnih prelazaka granica, što je 9% manje nego u istom periodu 2019, navodi se u novom saopštenju.

Glavna migraciona ruta je i dalje preko istočnog Mediterana, ali je porastao broj migranata koji idu preko centralnog Mediterana i Zapadnog Balkana u poređenju sa 2019.

Na istočnomediteranskoj ruti u maju je registrovano oko 100 ilegalnih prelazaka, uglavnom migranata iz Avganistana. Fronteks je saopštio da će taj broj verovatno rasti kako budu stizali novi izveštaji, ali da očekuje da ostane među najnižim ikada registrovanim. U prvom izveštaju Fronteksa 15. juna navedeno je da je na toj ruti bilo 1.250 ilegalnih prelazaka.

U periodu od januara do maja broj ilegalnih prelazaka preko istočnog Mediterana bio je za 34% manji u odnosu na prvih pet meseci 2019 - 11.500.

U istom periodu, broj migranata koji su išli preko centralnog Mediterana se u poređenju sa 2019. povećao tri puta na 5.700, a samo u maju ih je bilo oko 1.300, što je za 75% više nego u aprilu. To su bile uglavnom izbeglice iz Bangladeša, Obale Slonovače i Sudana.

Na zapadnobalkanskoj ruti u maju je registrovano više od 900 ilegalnih prelazaka, što je 10 puta više nego u aprilu.

Ukupan broj migranata na tom putu u prvih pet meseci 2020. povećao se za 50% u odnosu na isti periodu 2019 na više od 6.900.

Veliki pad broja ilegalnih prelazaka granice u aprilu najvećim delom je bio posledica mera zbog pandemije korona virusa.

Najmanje migranata tada je otkriveno na istočnomediteranskoj ruti, njih oko 40, što je za 99% manje nego u martu. U regionu Zapadnog Balkana zabeležen je pad od 94%, dok je na ruti preko centralnog Mediterana u aprilu bilo 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29% u odnosu na mart.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP