Nemačka vlada saopštila je da kupuje udeo u kompaniji KjurVak (CureVac), jednoj od vodećih nemačkih biotehnoloških kompanija koja radi na razvoju vakcine protiv korona virusa.

Ministar ekonomije Peter Altmajer rekao je  da će vlada preko razvojne banke KfW za 300 miliona evra kupiti 23% udela u KjurVaku i da je cilj da se toj kompaniji pruži "finansijska sigurnost" kako bi mogla nesmetano da nastavi da radi na proizvodnji vakcine. On je rekao da vlada želi da ojača biotehnološki sektor, ali da neće uticati na poslovne odluke KjurVaka.

"Nemačka vlada je odlučila da uloži u tu kompaniju koja poseduje veliki potencijal, jer očekuje da će ubrzati razvoj programa i da će osigurati sredstva KjurVaku da u potpunosti razvije mogućnosti svoje tehnologije", naveo je Altmajer.

Biofarmaceutska kompanija KjurVak iz grada Tibingena aktivna je, između ostalog, u oblasti unapređenja onkoloških i imunoloških terapija i proivodnje vakcina i smatra se u Nemačkoj vodećom u oblasti razvoja vakcine protiv korona virusa.

U maju ove godine objavila je prve pozitivne pretkliničke rezultate tog projekta, a u junu bi tebalo da počnu i prva klinička ispitivanja vakcine sa nezaraženim dobrovoljcima. Nemačka kompanija je jedna od tridesetak kompanija u svetu koje žele u rekordnom roku da proizvedu vakcinu.

Ministar Altmajer opisao je odluku o kupovini udela u KjurVaku kao "prvu značajnu praktičnu primenu" obimnog konjukturnog paketa koji je nemačka vlada predstavila 3. juna. Tim potezom, prema rečima ministra, vlada želi da pruži kompaniji finansijsku sigurnost, kako bi i dalje sa visokim angažmanom radila na razvoju vakcine.

Altmajer je naglasio da je ulazak države u kompaniju KjurVak važan i zato što su u svetlu međunarodne konkurencije njena naučna istraživanja i tehnologije od posebnog značaja za Nemačku i Evropu.

Mediji su u martu ove godine pisali da je Vašington zainteresovan da stekne ekskluzivna prava na buduću vakcinu protiv korona  virusa. U svetlu globalne utrke u razvoju takve vakcine, i u EU su učestali zahtevi da Evropa pokaže više samosvesti i nezavisnosti, što su neke zemlje pretočile i u konkretne inicijative.

Tako i paket nemačke vlade za obnovu privrede predviđa veću nezavisnost u proizvodnji vakcina i njihovih aktivnih supstanci. Ulaganjem u Kjurvak učinjen je i prvi korak u tom pravcu, rekao je Altmajer.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan najvio je dan ranije da će i nemačko predsedavanje Savetom EU biti iskorišćno kako bi se Evropa učinila  nezavisnijom u oblasti zdravstva. U tom smislu potrebno je, kako je rekao, pronaći način da se "proizvodnja ključnih lekova i medicinskih proizvoda ponovo preseli u Evropu i da se stvore evropske  zalihe", preneo je portal EURAKTIV Nemačka.

Ministri zdravlja Holandije, Francuske, Italije i Nemačke su početkom juna postigli dogovor da zajedno rade na tome da se osigura snabdevanje EU vakcinom protiv korona virusa. Četiri države su sa tim ciljem sa farmaceutskom kompanijom Astrazeneka potpisale ugovor, koji im garantuje pravo kupovine do 400 miliona doza vakcine koja se još nalazi u fazi razvoja.

I Evropska komisija dobila je od vlada zemalja EU mandat da sa velikim farmaceutskim kompanijama sklopi slične ugovore o pravu kupovine vakcina koje još nisu u fazi masovne proizvodnje, ali koje obećavaju rezultate.

Cilj je da se osigura snadevanje EU vakcinom, kompanijama obezbedi novac za njenu proizvodnju, i ujedno spreči nepotrebna i štetna konkurencija između zemalja članica do koje bi moglo da dođe prilikom nabavke preparata.

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides rekla je da je EK odobreno da iskoristi 2,4 milijarde evra iz evropskog fonda za vanredne situacije da bi unapred kupila vakcinu, precizirajući da je reč o šest različitih preparata.

Ona je rekla da je komisija svesna da bi u kliničkim ispitivanjima moglo da se pokaže da su neke od tih vakcina nedelotvorne, ali da je spremna da preuzme taj rizik kako EU ne bi kaskala za SAD i Kinom.

Izvor: Beta

Foto: AP