Mađarski parlament je 16. juna ukinuo vanredno stanje uvedeno zbog pandemije korona virusa na osnovu čega je premijer Viktor Orban mogao da više od dva meseca vlada uredbama, što je izazvalo kritike međunarodne zajednice. Premijer Viktor Orban izjavio je da je uvođenje vanrednog stanja bila jedna od najboljih odluka u poslednjih 10 godina i da zemlja zaslužuje izvinjenja onih koji su osudili prelazak u autoritarizam.

Ukidanje vanrednog stanja je izglasano jednoglasno, odnosno glasovima svih 192 prisutna poslanika parlamenta kojim dominira nacionalno-konzervativna stranka Viktora Orbana. Ova odluka će zvanično stupiti na snagu narednih dana.

Vanredno stanje je uvedeno 30. marta i pružilo je Orbanu praktično puna ovlašćenja na neodređeno vreme u cilju borbe protiv pandemije korona virusa.

Vlasti su bile na udaru žestokih kritika opozicije i brojnih evropskih zvaničnika koji su optuživali Orbana za podrivanje demokratije u toj članici Evropske unije.

Poslanici su usvojili i tekst koji prema više nevladinih organizacija ovlašćuje vladu da u budućnosti uvodi "zdravstvenu krizu" i uredbama usvaja zakone.

Orban je ocenio da je uvođenje vanrednog stanja "jedna od najboljih odluka koja je doneta u poslednjih 10 godina" i da su veća ovlašćenja omogućila vladi da deluje "brzo i efikasno protiv virusa".

Mađarski premijer kaže da zemlja zaslužuje "izvinjenja" onih koji su osudili prelazak u autoritarizam.

Viktor Orban izlazi kao "apsolutni pobednik" ove kontroverze, rekao je Agošton Mraz, direktor Instituta Nezopont, blizak vladi. "U Mađarskoj je velika većina stanovnika zadovoljna upravljanjem krizom, dok je u inostranstvu dobila bitku protiv kritičara".

U Mađarskoj je od korona virusa umrlo 565 osoba, a zaraženo nešto više od 4.000.

Od preko 100 uredbi objavljenih od kraja marta, nekoliko njih smanjilo je ovlašćenja opština i njihova finansijska sredstva zbog suzbijanja pandemije. Neke od uredbi će i dalje važiti posle epidemije, što kritikuju lokalni opozicioni političari.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP