Više od 10 evropskih reditelja pozvali su Evropsku uniju da reguliše velike striming platforme kao što su Netfliks i Amazon. Reditelji su u pismu evropskom komesaru Tijeriju Bretonu istakli da bi, ukoliko ne bude zaštićena, evropska kultura mogla da postane "kolonija", a da Evropa bez svoje kulture neće preživeti.

Grupa filmskih autora koju predvodi španski reditelj Pedro Almodovar i dvostruki dobitnik Zlatne palme Belgijanac Luk Darden tražili su sastanak sa komesarom EU za unutrašnje tržište Bretonom.

Među potpisnicima su i rumunski reditelj Kristijan Munđu, takođe dobitnik Zlatne palme i oskarovci Kosta Gavras i Klod Leluš.

U pismu objavljenom 17. juna oni upozoravaju da će Evropa biti svedena na "koloniju" SAD i Kine ako njena kultura ne bude zaštićena od "neevropskih digitalnih giganata".

"Amerika je razumela te kulturne i ekonomske uloge kada je nametnula svoje filmove drugim zemljama Maršalovim planom" posle Drgog svetskog rata, napisali su reditelji u pismu Bretonu.

Ali danas, Gugl, Amazon, Fejsbuk, Epl i Netfliks (zajedno poznati kao GAFAN), postali su "hiljadu puta moćniji".

Mere ograničenog kretanja tokom pandemije korona virusa "omogućile su im da postanu bogatije nego ikad, dok su druge zemlje i njihove industrije (zabave) propale", istakli su reditelji.

"Izbegavanjem poreza, GAFAN kompanije su veoma malo doprinele finansiranju bolnica, obrazovanja i svih vitalnih aparata evropskih demokratija", navodi se u pismu.

Reditelji su pozvali EU da bude hrabra i da uvede stroge propise i "odgovarajuće sankcije" i da spreči da filmski autori budu uterani na "uske puteve koje određuju platforme i njihove velike analitike podataka".

U pismu se podseća da su odluku EU o uvođenju pravila poznatog kao "kulturni izuzetak" iz 1990, po kojem se filmovi i audio-vizuelna dela tretiraju različito od drugih komercijalnih proizvoda, do sada usvojile 183 zemlje.

Južnokorejski film "Parazit", koji je osvojio Oskara za najbolji film i Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, živi je dokaz kako je takva politika delovala.

Brisel je počeo da radi na rešenjima kako da bolje reguliše tehnološke gigante, a do kraja godine bi Evropska komisija trebalo da donese nove propise o digitalnim servisima.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Pixabay.com