Velika udruženja lobista imaju snažan uticaj na nemačku vladu i postoje bojazni da bi to moglo da se odrazi na predsedavanje EU Nemačke koje počinje 1. jula, upozorava se u istraživanju dve nevladine organizacije.

Izveštaj "Prljava ljubav" (Tainted Love) LobiKontrola (LobbyControl) i Opservatorije korporativne Evrope (Corporate Europe Observatory) ukazuje na uticaj lobista na rad nemačke vlade. Zasnovan je na nizu studija slučaja iz različitih sfera, od zakona za finansijsko tržište, do ribarstva, hemijske i farmaceutske industrije, prenosi EURACTIV.de.

Uprkos dominantnom pitanju pandemije korona virusa, Berlin je najavio brojne suštinske prioritete za predsedavanje EU. U istraživanju se međutim poziva na oprez, posebno u vreme korone.

Koordinatorka izveštaja Nina Kacemih (Katzemić) iz LobiKontrola sumnja da industrija gasa npr. "ima mnogo toga da kaže po pitanju vodonika".

Širom Evrope kompanije iz sektora gasa zagovaraju ekspanziju infrastrukture za vodonik, jer će se i one od toga okoristiti, barem na srednji rok.

Klimatska politika je dobar primer kako se rad lobista danas prilagođava, rekla je Kacemih za Euraktiv Nemačka dodajući da ovih dana nijedna komanija ne pokušava da negira uticaj klimatskih promena.

"Međutim, one zauzvrat preduzimaju dvosmislene akcije. Naime, one ističu značaj zaštite životne sredine ali se zatim fokusiraju na sumnjive tehnologije, poput izdvajanja i skladištenja ugljen dioksida (CO2)", rekla je ona.

Auto-industrija, posebno osetljiva tema za Nemačku, takođe će biti raspravljana za vreme predsedavanja EU te zemlje.

To je zbog toga što će Evropskim zelenim dogovorom emisija CO2 putničkih kola biti ograničena 2021. U poslednjim pregovorima o tome, koji su održani 2018, Nemačka je govorila o nižim ciljevima (za smanjenje emisije) od većine drugih zemalja ali na kraju ništa nije dogovoreno.

Suočen sa pandemijom korona virusa, nemački ministar ekonomije Peter Altmajer (CDU) u pismu iz januara predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen, takođe Nemici, izjasnio se protiv planiranih izmena limita jer je auto-industriji potrebna izvesnost planiranja.

Predsedavanje EU prilika za veću transparentnost

Iako Kacemih veruje da lobiranje samo po sebi nije loše, ona kaže da kod "mnogih pitanja vidimo 'poplavu' lobista koji utiču na vladu i koji nisu ravnomerno raspoređeni".

Ukoliko postoji očigledan sukob interesa, sastanci političara i lobista morali bi da budu "ograničeni na minimum", dodala je Kacemih i istakla da bi volela da vidi veći balans na sastancima političara i onih koji zastupaju različite interese.

Međutim, nemačko predsedavanje EU je i prilika da se rasčisti sa starim praksama, navodi se u istraživanju. Autori izveštaja pozvali su Nemačku da sledi primer Finske i objavi sve sastanke svojih ministara o politici EU za vreme predsedavanja.

Stalno predstavništvo Nemačke u Briselu već nekoliko meseci objavljuje sve sastanke sa lobistima. Tu je i registar transparentnosti za evropske komesare i izvestioce Evropskog parlamenta ali tela EU Saveta tome ne podležu.

"Posebno kada je reč o EU Savetu, mnogo je tih sastanaka (ljudi iz) klike za koje javnost ne zna", upozorila je Kacemih.   

Za vreme prethodne EK Žan-Kloda Junkera bio je planiran registar transparentnosti za EU Savet. Međutim, u aprilu 2019. pregovarači Evropskog parlamenta Danuta Hibner (Danuta Hübner) i Silvi Gijom (Sylvie Guillaume) proglasile su tu inicijativu mrtvom.

Potpredsednik EK Frans Timermans odbacio je predlog, pored ostalog zato što je neadekvatan i što se tiče samo sekretarijata Saveta.

Registar lobista

Pre dve nedelje gotovo 100 evroposlanika u pismu je zatražilo od nemačke kancelarke Angele Merkel da "uspostavi nova pravila i novu kulturu kako bi se sprečio preterani uticaj kompanija".

U međvremenu, posle godina zastoja, u Nemačkoj će biti uveden registar transparentnosti za Bundestag, potvrdio je nedavno generalni sekrear CDU Paul Cimjak (Ziemiak). To su dugo odbacivali, posebno konzervativci iz  CDU/CSU.

Sporazum je ubrzao skandal u koji je umešan mladi poslanik CDU Filip Amtor (Philipp Amthor) koji je godinama honorarno radio i lobirao za američku IT kompaniju Augustus intelidžens.

Trenutno ne postoji obavezujući registar lobista za političare u Nemačkoj već samo lista udruženja koja se pozivaju na slušanja u Bundestagu.

Međutim, planirani registar se, kao i u Briselu, neće odnositi na članove vlade ili ministre.

Izvor: EURACTIV.com

Foto: Beta/AP