Ambasadori članica EU (Coreper) pokušaće 26. juna da sastave konačnu listu trećih zemalja čiji državljani će moći da ulaze u EU posle 1. jula jer su suzbile pandemiju Kovida-19 na svojim teritorijama.

Briselski mediji pišu da će lista biti završena do 1. jula, a na njoj će u ovoj fazi biti ograničeni broj trećih zemalja - 10-15, zavisno od izvora.

Prethodni sastanak o tome je bio pred dva dana, 24. juna.

Coreper je razmatrao da li dopuštena granica za neku zemlju treba da bude 16 inficiranih na 100.000 stanovnika - kako je u pripremnom dokumentu predložilo hrvatsko predsedvanje Savetu, ili u rasponu od 16 do 20 na 100.000 stanovnika.

Ambasadori su se složili da epidemiološki kriterijum treba da bude glavni uslov za ukidanje ograničenja putovanja i odlučili se za granicu od 16 inficiranih na 100.000 stanovnika.

Uz to, kriterijumi su održivi trend pada broja zaraženih, i način na koji treće zemlje upravljaju pandemijom i sprovode zaštitne mere.

Pouzdanost podataka, prenose evropski mediji, još jedno je važno pitanje za 27 članica EU.

Uz pobrojane kriterijume, moći će da se korisiti i princip reciprociteta.

Kada lista trećih zemalja bude gotova, nacionalne vlasti će postupati u skladu s njom.

Lista će biti revidirana svake druge nedelje.

Po medijima, SAD neće biti na listi jer imaju više inficiranih korona virusom nego evropske zemlje.

Isti je slučaj i sa Brazilom i Rusijom.

Članice će danas imati na raspolaganju i nove podatke Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), kako bi mogle prilagode listu.

Od 15. juna, od kada su prethodni podaci, situacija se promenila i bilo je novog izbijanja infekcije u nekim zemljama EU - Nemačkoj i Hrvatskoj.

Kako se navodi, do otvaranja spoljnih granica EU može da dođe samo ako sve članice prvo ukinu ograničenja koja su se pre nekoliko dana primenjivala među njima.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP