Pokret zelenih se u drugom krugu lokalnih izbora u Francuskoj postavio kao politička sila u prvom planu pobedom u velikim gradovima - Lionu, Bordou, Strazburu, Poatijeu i Grenoblu, dok je u Parizu i Marseju pobedu osvojio kao podrška levici, prenosi 29. juna pariski Mond (Le Monde).

Stranka "Evropa, Ekologija-Zeleni" (Europe, Ecologie-Les Verts - EELV), koja nema poslanike u parlamentu, više nije ista posle drugog kruga lokalnih izbora održanih 28. juna u Francuskoj.

EELV se postavila kao značajna opoziciona levičarska snaga predsedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron), čija je vladajuća centristička stranka Republika u pokretu (LREM) poražena na lokalnom nivou.

U Parizu je ponovo pobedila socijalistička kandidatkinja i dosadašnja gradonačelnica An Idalgo (Anne Hidalgo), koja je ovog puta imala podršku EELV.


Francuski mediji ocenjuju da je "zelena" pobeda i u manjim gradovima pokazatelj političkog preobražaja koji je već u toku u drugim evropskim gradovima, pošto pitanje rešavanja klimatskih promena postaje sve veći prioritet.

Ministri pokreta zelenih na funkciji su u Švedskoj, Finskoj, Austriji, a u Nemačkoj su Zeleni u usponu.

Levičarska preorijentacija sa podrškom ekologa u Francuskoj rezultat je stava dela javnog mnjenja koji smatra da je centrisitčka vladajuća stranka bliži desnici.

Makronova stranka je doživela poraz pošto ni u jednom gradu nije osvojila većinu za sastav lokalnih vlasti. Jedina "svetla tačka" je pobeda premijera Eduara Filipa (Edouard Philippe) u rodnom Avru, gde je osvojio 59% glasova, ali se prijavao kao nezavisnni kandidat bez etikete LREM.

Postavlja se pitanje kako će Makron reagovati i delovati u ostatku svog mandata koji ističe 2022. godine. Tamošnji mediji pitaju se da li će se francuski predsednik prikloniti ekolozima, a još veće pitanje je da li će Filip, sada osnažen pobedom na lokalnim izborima, ostati premijer ili su na vidiku promene u vladi.

Makron, koji je u jeku epidemije korona virusa, rekao da se stvari "dubinski menjaju", moraće da pronađe "tananu ravnotežu" između levog krila svoje stranke koji ima ekološke aspiracije, i centrističkih ideja koje je imao na početku mandata.

Same izbore je obeležio mali odziv birača, oko 40%.

Drugi krug lokalnih izbora održan je u oko 5.000 francuskih gradova i opština. Izbori su završeni u prvom krugu u oko 30.000 gradova i opština. Glasanje je održano uz stroge sanitarne mere.

U Francuskoj je od korona virusa umrlo više od 29.750 osoba.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP