Konzervativni poljski predsednik Andžej Duda i liberalni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski razmenili su optužbe odmah po objavljivanju rezultata predsedničkih izbora u Poljskoj, prema kojima su njih dvojica ušla u drugi krug.

Prema izlaznoj anketi agencije IPSOS, Duda je 28. juna osvojio 41,8% glasova birača, a Tšaskovski 30,4%. Drugi krug izbora biće održan 12. jula.

Duda, kandidat vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda, zahvalio je Poljacima što je dobio više glasova nego na izborima pre pet godina.

"U drugi krug ulazim sa potpredsednikom Građanske platforme Rafalom Tšaskovskim. Njegova partija je povećala granicu za odlazak u penziju, uzela novac iz penzijskih fondova, povećavala poreze, kršila izborna obećanja i nije se sekirala što je nezaposlenost u maju 2014. bila više od 12%", rekao je Duda.

Rivala u drugom krugu Duda je optužio da "nastoji da se izvuče iz onog što je Građanska platforma radila godinama".

Tšaskovski je rekao da rezultati prvog kruga izbora pokazuju da više od 58% poljskog društva želi promenu.


"Svim tim građanima želim da kažem jasno, biću vaš kandidat. Biću kandidat promene. Drugi krug nije izbor između Andžeja Dude i Rafala Tšaskovskog. To je izbor između otvorene Poljske i Poljske koja traži neprijatelje i predsednika koji neprestano izaziva podele", kazao je Tšaskovski.

Povodom neprestanog zastrašivanja građana od državnog vrha da je reizbor Dude nužan za izlazak zemlje iz krize posle pandemije korona virusa, i da će Poljska utonuti u haos ako šef države i članovi vlade ne budu iz iste stranke, Tšaskovski je upozorio da monopol vlasti nikada ne završava dobro.

"Odlučićete da li želite predsednika koji kontroliše šta radi vlada ili predsednika koji nažalost ne poštuje ni vlastiti potpis", naveo je Tšaskovski.


Duda je imao šanse da pobedi u prvom krugu da su izbori održani po planu 10. maja. Međutim, podrška od oko 60% koju je tada imao prema anketama, istopila se kada su Poljaci počeli da osećaju posledice ograničenja zbog epidemije korona virusa.

Sada ulazi u drugi krug, koji će prema svim anketama biti krajnje neizvestan.

Treće mesto na današnjim izborima, sa 13,3% glasova, zauzeo je televizijski voditelj Šimon Holovnja, čiji birači mogu da predstavljaju jezičak na vagi u drugom krugu. Holovnja je odmah rekao da će glasati za Tšaskovskog.

Popularni gradonačelnik Varšave sigurno može da računa na glasove birača kandidata Levice Roberta Bjedronja, prvog poslanika u Poljskoj koji je objavio da je homoseksualac.

Duda je po zatvaranju birališta zatražio podršku birača radikalnog nacionaliste Kšištofa Bosaka, koji je u prvom krugu osvojio više od 7% glasova.

Birače kandidata agrarne Poljske narodne stranke Vladislava Kosnjaka Kamiša, koji je dobio više od 2% glasova, Duda je podsetio da i vladajuća stranka Pravo i pravda ima tradicionalno uporište na poljskom selu.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP