Evropska unija izrazila je 30. juna žaljenje zbog usvajanja kineskog kontroverznog zakona o nacionalnoj bezbednosti Hongkonga i najavila sankcije Pekingu. Lideri EU su izrazili zabrinutost da bi taj zakon mogao da ima ozbiljne posledice po autonomiju Hongkonga i prava i slobode njegovih stanovnika, kao i po ugled Kine.

"Žalimo zbog ove odluke. Ovaj zakon bi mogao da ozbiljno naruši visoki stepen autonomije Hongkonga i štetno utiče na nezavisnost sudstva i pravnu državu", rekao je na konferenciji za novinare predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Peking rizikuje "veoma negativne posledice, posebno po poverenje kompanija, po ugled Kine i percepciju javnog mnjenja u Hongkongu i na međunarodnom nivou", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski zvaničnici su imali video konferenciju sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom na kojoj su razmotrili situaciju u Hongkongu i tenzije na Korejskom poluostrvu.

"Prava i slobode stanovnika Hongkonga moraju biti u potpunosti zaštićeni", istakla je predsednica Evropske komisije.

Odluka Kine "nas mnogo brine", dodala je ona i precizirala da će EU "u konsultacijama sa međunarodnim partnerima razmotriti kako će reagovati".

Evropski parlament zatražio je od EU uvođenje sankcija kineskim liderima ukoliko usvoje taj zakon. Poslanici su takođe preporučili "uspostavljanje sistema 'spasilačkih brodova' za građane Hongkonga u slučaju daljeg pogoršanja ljudskih prava i osnovnih sloboda".

Kina je 30. juna zvanično usvojila kontroverzni zakon kojim će u Hongkongu biti formiran biro za istraživanje i procesuiranje krivičnih dela koja se smatraju pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Jedini predstavnik Hongkonga u Stalnom odboru Nacionalnog narodnog kongresa Kine Tam Jiu-Čung potvrdio je novinarima da je zakon usvojen.

Rekao je da zakon ne uvodi smrtnu kaznu, ali nije dao više detalja poput toga da li se zakon može primjenjivati retroaktivno, piše AP.

"Nadamo se da će zakon služiti da na odgovarajući način spreči ljude da prave probleme. Ne dozvolimo da Hongkong bude oruđe za podelu zemlje", rekao je Tam.

Sadržaj zakona još nije objavljen, ali, kako javlja agencija Sinhua, zakonom se namerava suzbijanje "separatizma", "terorizma", "subverzije" i "dogovaranja sa spoljnim i stranim silama".

Stalni odbor Nacionalnog narodnog kongresa Kine jednoglasno je izglasao i potvrdio usvajanje zakona o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu, preneli su mediji u tom gradu.

Cilj zakona je suzbijanje subverzivnih, secesionističkih, terorističkih i stranih intervencija u gradu nakon višemesečnih antivladinih protesta 2019. godine.

Kritičari smatraju da je ovaj zakon napad na princip "jedna zemlja, dva sistema", u okviru kojeg je Kina obećala Hongkongu visok stepen autonomije i sloboda.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP