Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs i direktor policije Anton Travner podneli su ostavke posle nenajavljenih policijskih racija u kućama nekoliko vladinih zvaničnika, u okviru istrage o kupovini respiratora tokom pandemije korona virusa. U policijskoj akciji priveden je ministar privrede i potpredsednik vlade Zdravko Počivalšek, prvi koalicioni partner premijera Janeza Janše. Većina opozicije traži održavanje vanrednih izbora ili glasanje o poverenju Vladi.

Policija je 30. juna sprovela racije na 11 lokacija širom zemlje zbog sumnje o zloupotrebi službenog položaja u nabavci respiratora. Tokom policijske akcije priveden je i ministar privrede Zdravko Počivalšek za koga se sumnja da je uticao na kupovinu medicinske opreme. On je kasnije pušten iz pritvora.

Prema pisanju slovenačkog portala nezenzurirano.si, Nacionalni istražni biro ispituje sporazum sa kompanijom Geneplanet, vredan 8,8 miliona evra. Preko te kompanije vlada Slovenije je u martu naručila 220 respiratora iako su stručnjaci upozoravali da su zatareli, skupi i da se isporučuju uglavnom bez dodatne opreme.

Posle pisanja medija o tome i poboljšanja epidemiološke situacije, kompanija je isporučila 110 ventilatora, čija je krajnja cena bila 3,6 miliona evra, preneli su slovenački mediji.

Ministar Hojs je izjavio da su policijske racije, o kojima nije bio unapred obavešten, politički motivisane i da pokazuju da policija "služi dubokoj državi a ne građanima".

Premijer Janez Janša prihvatio je ostavku Hojsa koji je član njegove stranke, prećutno se složivši sa Hojsovom ocenom da su hapšenje i kriminalistička istraga protiv Počivalšeka politički motivisani, ali ceo slučaj još nije otvoreno komentarisao.

Privatna televizija Nova24.TV čiji je osnivač Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) navodi međutim da su pristrasni i politički vođeni postupci protiv Počivalšeka i još nekih vladi bliskih ljudi znak da "duboka država" priprema "državni udar" protiv sadašnje desne vlade.

Dok su koalicione partije uglavnom uzdržano reagovale, opozicione stranke su tražile ostavku cele vlade.

"Umesto da se ta vlada bavi rešavanjem problema ljudi, mi se svi moramo baviti kriminalnim poslovima koji sežu do njenih vrhova", navela je u izjavi za javnost nova predsednica slovenačkih Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon, dodavši da zbog skandala u vezi sa nabavkom medicinske opreme nije dovoljna ostavka ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa nego bi trebalo cela vlada da podnese ostavku jer više nema moralnog legitimiteta, prenosi Hina.

"Pozivam Janeza Janšu da da ostavku i da priliku za novu vladu koja bi odmah počela da radi i dobila poverenje ljudi", rekla je Fajon.

Kako prenose slovenački mediji, neki od ostalih opozicionih lidera takođe smatraju da je vlada zbog malverzacija oko nabavke medicinske opreme u epidemiji COVID-19 izgubila svaki legitimitet.

Dok su jedni za to da se u slučaju ostavke ili pada vlade raspišu prevremeni izbori, drugi smatraju da bi se, ako sadašnja vladajuća većina izgubi kontrolu u parlamentu, moglo izvršiti političko prestrojavanje i naći kandidat koji bi pristao na pokušaj formiranja nove vlade u kojoj bi dominirala levica do redovnih izbora koji su predviđeni tek za dve godine.

Nezavisni i opoziciji naklonjeni mediji ova dešavanja tumače kao znak da Janša posle ponovnog dolaska na vlast pre nešto više od tri meseca uprkos velikim kadrovskim promenama u policiji i ministarstvima nije uspeo da zaustavi kriminalističku istragu povodom izbora preduzeća koja su zarađivala na nabavci respiratora i maski za vreme epidemije, pri čemu je bilo pritisaka i korupcije.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/STA