Evropska unija je saopštila da očekuje da Rusija temeljno istraži sve navode o nerelugarnostima na višednevnom referendumu o ustavnim izmenama u toj zemlji. Izmene ustava, koje omogućavaju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da vlada još 16 godina, podržalo je gotovo 78% birača.

"Očekujemo da propisno budu istraženi svi navodi i tvrdnje o neregularnostima, uključujući prisiljavanje birača, glasanje više puta, kršenje tajnosti glasanja i tvrdnje o nasilju policije nad novinarom koji je posmatrao (izjašnjavanje)", naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano u pisanoj izjavi 2. jula.

EU žali, naveo je Stano, što uoči referenduma nije bilo dozvoljeno vođenje kampanje i za i protiv prihvatanja ustavnih izmena, "čime je biračima onemogućen pristup uravnoteženim informacijama".

"Dodatak Članu 79. Ustava predviđa primat Ustava Rusije nad odlukama međudržavnih tela zasnovanim na međunarodnim ugovorima. Venecijanska komisija Saveta Evrope, čija je Rusija članica, smatra da taj dodatak nije u skladu s međunarodnim obavezama Rusije i preporučila je da taj dodatak bude izbrisan ili promenjen", naveo je Stano.

Dodao je da EU očekuje da Rusija, nezavisno od bilo kojeg amandmana na svoj Ustav, poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući obavezu da sprovodi presude Evropskog suda za ljudska prava.

Izmene Ustava Rusije podržalo je nešto manje od 78% građana, a protiv je bilo manje od 22%, objavila je 2. jula ruska izborna komisija.

Jedna od najkontroverznijih izmena Ustava omogućava predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dodatna dva predsednička mandata nakon što mu sadašnji istekne 2024. godine. On će tako moći da ostane u Kremlju do 2036. godine, odnosno do svoje 84. godine života. Putin vlada Rusijom još od 1999. godine.

Vašington zabrinut

SAD su izrazile zabrinutost uslovima održavanja referenduma u Rusiji koji omogućava predsedniku Vladimiru Putinu da ostane na toj funkciji do 2036. godine.

"Zabrinuti smo zbog informacija o naporima ruske vlade da manipuliše rezultatima nedavnog glasanja o izmenama Ustava, uključujući informacije o primoravanjima birača, pritiscima na protivnike izmena i restrikcijama uvedenim nezavisnim posmatračima glasanja", izjavila je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Ona je dodala da su SAD "posebno zabrinute" zbog izmena koje će "potencijalno omogućiti predsedniku Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine".

"SAD se širom sveta protive ustavnim amandmanima koji favorizuju postojeće predsednike ili im produžavaju mandat, posebno u slučajevima kada nedostaju neophodni uslovi za slobodan i pravičan demokratski proces", dodala je portparolka Stejt departmenta.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nazvao je glasanje "velikom laži" i pozvao pristalice da se mobilišu za naredne regionalne izbore u septembru.

Referendum na kojem su se Rusi izjašnavali o ustavnim promenama održan je od 25. juna do 1. jula.

Izmene predviđaju i uvođenje shvatanja braka kao zajednice muškarca i žene, kao i uvođenje u Ustav "vere u Boga".

Glasanje je bilo organizovano elektronskim putem i direktno na biračkim mestima kako u zvaničnim institucijama, tako i u improvizovanim, u dvorištima zgrada, na ulicama.

Rusija je treća zemlja u svetu po broju inficiranih korona virusom. Samo za poslednja 24 sata registrovano je 6.556 novih slučajeva.

Izvor: Beta

Foto: Beta/AP