Žan Kasteks (Jean Castex) koji je zadužen za organizovanje i nadgledanje ublažavanja mera karantina u Francuskoj, imenovan je 3. jula za mandatara za sastav nove vlade, saopštila je Jelisejska palata. Njegovo imenovanje usledilo je nekoliko sati pošto je premijer Eduar Filip predao pismo ostavke cele vlade, preneli su francuski mediji.

Kasteks (55), malo poznat široj javnosti, lokalni je zvaničnik i član kabineta francuskog predsednika Emanuela Makrona.

U Francuskoj je poznat kao koordinator ublažavanja mera karantina uvedenih zbog korona virusa. Inače je gradonačelnik Prada, grada na jugu zemlje u pirinejskoj oblasti.

Kasteks, član desničarske stranke Republikanci, bio je saradnik u kabinetu desničarskog predsednika Nikole Sarkozija. Smatraju ga stručnjakom za socijalnu i zdravstvenu politiku, što su teme koje će biti na vrhu agende narednih meseci.

Promene u vladi su bile očekivane posle drugog kruga lokalnih izbora na kojem je Makronova centristička Republika u pokretu (LREM) doživela poraz.

Makron, kojem mandat ističe 2022. godine, izjavio je sinoć da planira "novi put" sa "novom ekipom", čime je implicitno potvrdio informacije koje poslednjih dana kruže o promenama u vladi, preneo je AFP.

Mediji su poslednjih dana spekulisali da bi novi premijer mogao bude šef diplomatije Žan Iv Le Drian dok su neki izvori navodili ministarku odbrane Florans Parli.

Agencija AP piše da je nova vlada planirana i pre lokalnih izbora jer se Makronova vlada suočavala sa preprekama i kritikama i pre i za veme krize zbog pandemije korona virusa.

Na vrhuncu epidemije u zemlji u martu i aprilu vlasti su bile na meti kritike zbog nedostatka maski, testova i medicinske opreme.

Pre epidemije, Makronove pro-biznis politike, za koje mnogi smatraju da favorizuju bogate, bile su ometane protestima "Žutih prsluka" zbog socijalne nejednakosti.

Pored toga, Makronove napore da podstakne otvaranje radnih mesta zbrisale su ekonomske i socijalne posledice zatvaranja zemlje zbog Kovida-19.

Vlada je usvojila paket za hitnu pomoć od 460 milijardi evra i Makron mora da prilagodi politike jer se u 2020. očekuje pad francuske ekonomije od 11%.

Kada je reč o sada već bivšem premijeru, očekuje se da Filip (49) postane gradonačelnik Avra, grada na zapadu Francuske iz koga potiče, i gde je na lokalnim izborima odneo ubedljivu pobedu, prenosi AP.

Taj konzervativac, bivši član Republikanaca, pridružio se Makronovoj vladi u maju 2017. Poslednjih nedelja mu je popularnost porasla, sudeći prema istraživanjima, i mnogi Francuzi misle da je dobro uradio posao sa postepenim ublažavanjem mera uvedenih zbog pandemije i sprovođenjem paketa za hitnu podršku francuske ekonomije.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP