Prema nezvaničnim rezultatima Državne izborne komisije (DIP) nakon 99% obrađenih biračkih mesta, vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) osvojila je najviše glasova u osam od deset izbornih jedinica, kao i glasove dijaspore.

Restart koalicija levog centra predvođena Socijaldemokratskom partijom osvojila je dve izborne jedinice koje obuhvataju severozapad Hrvatske i Istru sa Severnim primorjem.

HDZ premijera Andreja Plenkovića je osvojila i tri mandata u posebnoj izbornoj jedinici za izbor poslanika koje su birali hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj, sa 64,86% glasova.

U 12. izbornoj jedinici u kojoj nacionalne manjine biraju osam zastupnika, sva tri mandata srpske nacionalne manjine osvojili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) - Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Milošević.

Prema noćas objavljenim podacima DIP, HDZ osvaja 66 mandata, a koalicija Restart na čelu sa SDP 41 mandat.

Trećeplasirani je desničarski Domovinski pokret pevača Miroslava Škore sa 16 mandata, a slede desni Most s osam i zeleno-leva koalicija Možemo sa sedam mandata.

Prema nepotpunim rezultatima, u Sabor ulazi još i liberalna koalicija stranaka Pametno, Fokus i Stranka s imenom i prezimenom s tri mandata. Po jedan mandat osvajaju Hrvatska narodna stranka i Reformisti, saopšteno je 6. jula

Za formiranje vladajuće većine potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Plenković izrazio zadovoljstvo uverljivom pobedom

Predsednik HDZ i premijer Andrej Plenković izrazio je zadovljstvo uverljivom pobedom HDZ na parlamentranim izborima 5. jula i ocenio da takav rezultat obavezuje.

"Imali smo težak mandat pun iskušenja, a izazovi pred nama su još veći. Takve okolnosti zahtevaju rad, energiju, entuzijazam, požrtvovnost, odgovornost, znanje i iskustvo", naglasio je po zatvaranju birališta Plenković u obraćanju  članovima i simpatizerima stranke.

On je naglasio da je rezultat HDZ veliki, ali i "ogromna obaveza i svakog dana iduće četiri godine o njoj ćemo voditi računa jer Hrvatska treba rešenja".

"Hrvatska danas treba vladu koja će voditi politiku modernog suverenizma, koji baštini vrednosti HDZ, prvog predsednika Franje Tuđmana, jer smo proteklih godina postavili HDZ na ono mesto političkog spektra gde ga je on oduvek stavljao i želio", poručio je Plenković koji je stranku pozicionirao u desni centar.

On je takođe istakao da će njegova buduća vlada raditi na jačanju institucija, ljudskih i manjinskih prava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je putem Tvitera čestitao predsedniku HDZ Andreju Plenkoviću, kako je naveo, na ubedljivoj pobedi na izborima u Hrvatskoj.

"Uveren sam da imamo prostora za unapređenje odnosa između Srbije i Hrvatske", poručio je Vučić putem društvenih mreža.

Pupovac: Rezultati i očekivani i iznenađujući

Predsednik SDSS) Milorad Pupovac ocenio je da su rezultati parlamentanih izbora u Hrvatskoj delimično očekivani, ali i delimično iznenađujući.

''Bilo je vidljivo da se HDZ oporavlja zadnjih desetak dana, ali da će Restart koalicija proći ovako loše, to nije bilo vidljivo. U celini gledano imaćemo težak Sabor'', rekao je Pupovac 5. jula, prenela je Hina.

Na pitanje hoće li SDSS ponovo u koaliciju s HDZ, Pupovac je odgovorio da će sačekati ukupne rezultate.

Jandroković: HDZ će tražiti stranke bliske po programima i svetonazorima

Generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković izjavio je da će za formiranje vlade HDZ tražiti one političke opcije koje su im bliske po programima i svetonazorima, ali i koje su spremne da preuzmu odgovornost za upravljanje zemljom.

"Videćemo kakvi će biti konačni rezultati i onda ćemo videti s kime ćemo razgovarati", rekao je Jandroković za Novu TV.

On je ocenio da će jesen biti zdravstveno i ekonomski zahtevna i da nema nikakve euforije.

Lider SDP spreman da podnese ostavku

Lider SDP Davor Bernardić izjavio je sinoć da je spreman da ode s čela stranke zbog lošeg rezultata stranke i koalicije levog centra Restart na parlamentarnim izborima.

"Ovaj rezultat je loš za SDP i Restart koaliciju…Ne bežim od odgovornosti, spreman sam da odstupim i o tome ćemo razgovarati 6.jula na stranačkom predsedništvu", rekao je Bernardić u izbornom štabu koalicije.

Lider SDP čestitao je na pobedi Hrvatskoj demokratskoj zajednici i njenom predsedniku Andreju Plenkoviću.

Nekoliko funkcionera SDP je pozvalo šefa stranke da podnese ostavku zbog izrazito lošeg rezultata na izborima.

Predizborne ankete predviđale su izjednačen rezultat SDP i HDZ, a neke čak i pobedu SDP.

Škoro zadovoljan rezultatom

Lider desničarskog Domovinskog pokreta pevač Miroslav Škoro izrazio je zadovoljstvo rezultatom na izborima rekavši da ih smatra pobedom za Domovinski pokret koji je osnovan pre pedesetak dana.

Obraćajući se pristalicama u svom izbornom štabu, Škoro je rekao da je kampanja bila "kratka i prljava" i da je zadovoljan što je posle kratkog vremena Domovinski pokret osvojio treći rezultat.

"To je dobar pokazatelj da smo na pravom smeru i da su birači to prepoznali", rekao je.

Škoro je čestitao HDZ na pobedi rekavši da ta stranka ima "istorijsku priliku da pokaže hoće li nastaviti da vlada kao do sada ili će okrenuti dres i vladati kao što bi trebalo, kao jedna suverenistička stranka".

Škoro je rekao i da nakon izbora "pristupa ozbiljnom ustrojstvu ozbiljne političke opcije koja će pravu snagu pokazati na predstojećim lokalnim izborima".

Zeleno-leva koalicije zabrnuta zbog jačanja krajnje desnice

Jedan od lidera koalicije "Možemo" Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo izbornim uspehom te zeleno-leve koalicije, ali i izrazio zabrinutost zbog jačanja krajnje desnice.

"Nema mesta za trijumfalizam, ali mi ćemo se boriti. Crni mrak se nadvija nad nama, a mi smo novo svetlo u hrvatskoj politici i ugasićemo taj mrak", rekao je Tomašević praćen skandiranjem simpatizera koalicije koja je dosad delovala u gradu Zagrebu i prvenstveno se bori protiv aktuelnog gradonačelnka Milana Bandića.

Tomašević je istakao da je Hrvatska u Saboru konačno dobila zelenu i levu opciju za 21. vek.

"Prvi korak je bio da uđemo u Sabor, a drugi da maknemo lokalne šerife i da posle 20 godina maknemo Milana Bandića s vlasti", istakao je Tomašević.

On je dodao da ovo nije kraj kampanje, već "početak izgradnje nove Hrvatske za 21. vek".

Izvor: Beta

Foto: Beta/Hina/Damir SENCAR