Bruto domaći proizvod zemalja zone evra će pasti 8,7% u 2020. i zatim se oporaviti u 2021, kada se predviđa rast od 6,1%, objavila je 7. jula Evropska komisija, u prognozi koja je pesimističnija nego u prethodnom izveštaju početkom maja. Pad BDP na nivou EU u 2020. prognozira se na 8,3% a u 2021. se očekuje rast od 5,8%.

Komisija je saopštila da su prognoze rasta za 2021. u upravo objavljenim Letnjim ekonomskim prognozama malo manje robusne nego u Prolećnim prognozama.

"Ekonomski uticaj izolacije je teži nego što smo predvideli na početku. I dalje se krećemo korz nemirne vode i suočeni smo sa brojnim rizicima, uključujući novim velikim talasom infekcija korona virusom", rekao je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis je rekao i da EU mora da nastavi da štiti radnike i kompanije i koordiniše politike na nivou EU kako bi obezbedila da iz krize izađu jači i ujedinjeniji.

Početkom maja Evropska komisija je prognozirala pad BDP u zoni evra na 7,7% u 2020. i zatim oporavak i rast od 7,4% u 2021.

"Ta predviđanja pokazuju razorne ekonomske posledice ove pandemije", rekao je evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Tri zemlje, Italija, Španija i Francuska posebno su pogođene ovom recesijom sa očekivanim padom BDP od preko 10% u 2020.

Tako se očekuje da će italijanski BDP pasti 11,2% u 2020. da bi porastao za 6,1 u 2021. Predviđeno je da će španski BDP pasti 10,9% u 2020. i zatim se oporaviti sa rastom od 7,1% u 2021. dok bi u Francuskoj BDP mogao pasti 10,6% u 2020. i onda porasti za 7,6% u 2021.

Nemačka je među zemljama kao što su Luksemburg, Malta i Finska za koje se očekuje da će bolje ograničiti ekonomski pad, i za Berlin se ove godine očekuje smanjenje BDP od 6,3% i oporavak uz rast od 5,3% u 2021.

"U drugom tromesečju 2020. ekonomska proizvodnja se, kako se očekuje, znatno više smanjila nego u prvom tromesečju. Ipak, prvi podaci iz maja i juna nagoveštavaju da je možda najgore prošlo. Oporavak bi trebalo da ojača tokom drugog polugođa, iako je on nepotpun i nejednak među državama članicama", navela je Evropska komisija.

Brisel je istovremeno naglasio da su "rizici" za rast i dalje "izuzetno visoki" ukazujući da je u velikoj meri nepoznato koliko će pandemija trajati i koliki će joj biti obim, kao i koje restriktivne mere će se pokazati potrebnim u budućnosti. Komisija za sada u svojim prognozama polazi od principa da neće biti drugog talasa infekcije.

Drugi rizici, ocenjeni kao "znatni", takođe opterećuju tržište rada, solventnost firmi i stabilnost finansijskih tržišta, što će sve uticati na privredni rast.

Sa druge strane, brzo nalaženje vakcine protiv korona virusa i postizanje sporazuma članica EU o planu podsticaja privrede koji je predložila Evropska komisija bi pozitivno uticale na privredni rast, navodi se u saopštenju EK.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP - Evropska komisija