Brzo postizanje sporazuma o evropskom paketu za oporavak od korona virusa najviši je prioritet EU u narednim nedeljama, složili su se visoki evropski zvaničnici, učesnici mini-samita čiji je cilj bio da se podstakne dogovor o paketu.

Sastanku u večernjim satima 8. jula prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursule fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i Angela Merkel, kancelarka Nemačke, trenutno predsedavajuće EU.

Fon der Lajen je sazvala sastanak pre nedelju dana da bi se ostvario napredak u razgovorima o narednom višegodišnjem budžetu EU i privremenom instrumentu za oporavak nazvanom Naredna generacija EU, kao i zbog pripreme intenzivnih međuinstitucionalnih pregovora koji slede.

Učesnici mini-samita su analizirali ekonomske prognoze za naredne mesece koje ukazuju na duboku recesiju i primetili da je kriza imala duboki socijalni uticaj u EU. Oni su potvrdili snažnu opredeljenost da urade sve što mogu da se ublaže ti socijalni efekti i pomogne evropskoj ekonomiji da se brzo oporavi.

"Na osnovu toga, učesnici su složili da je brzo postizanje sporazuma o ambicioznom paketu za evropski oporavak najviši prioritet EU u narednim sedmicama. To će zahtevati snažnu koordinaciju između EU institucija, u svakoj fazi procsa, kao i brzu ratifikaciju ključnih elemenata u skladu sa ustavima svake članice", navodi se u saopštenju koje je objavio Evropski savet.

Učesnici sastanka razmatrali su raspored predstojećih pregovora i naredne korake u procesu.

Mišel je upoznao kolege sa bilateralnim razgovorima koje je vodio sa šefovima država i vlada i pripremama za sastanak Evropskog saveta 17-18. jula.

Istaknuto je da je od ključnog značaja da šefovi država i vlada postignu sporazum na sastanku Evropskog saveta kako bi omogućili početak međuinstitucionalnih pregovora.

Četvoro predsednika složilo se da ostanu u bliskom kontaktu narednih nedelja i meseci a Fon der Lajen je izrazila nameru da saziva nove sastanke u ključnim fazama diskusije.

Izvor: EURACTIV.rs

Foto: EU/Etienne Ansotte