Ministri spoljnih poslova Evropske unije 13. jula su kritikovali Tursku zbog promene statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju i traženja nafte i gasa u spornim mediteranskim vodama. Na prvom sastanku licem u lice posle nekoliko meseci, ministri su planirali da razgovaraju o zaoštravanju stava prema Ankari, mada se ne očekuju neke mere.

"Ovo što se događa sa Aja Sofijom, to je udarac", rekao je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn, preneo je AP.

Aja Sofija je sagrađena u Istanbulu kao hrišćanska crkva, a posle ukidanja odluke da bude muzej, papa, Unesko i mnogi međunarodni zvaničnici izrazili su žaljenje i kritikovali potez turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel je u saopštenju ocenio da je odluka Ankare da promeni status Aja Sofije, koja ima simboličku, istorijsku i univerzalnu vrednost, za žaljenje.

Turski predsednik je 10. jula i zvanično pretvorio Aja Sofiju u džamiju i proglasio je otvorenom za muslimanske vernike, samo nekoliko sati pošto je viši sud zemlje poništio odluku iz 1934. godine kojom je to zdanje iz 6. veka bilo pretvoreno u muzej.

Državno veće - najviši upravni sud Turske, presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnja u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka, na tom dokumentu.

Za svojih 1.400 godina postojanja, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj poslednjih 86 godina. Odluka o njenom ponovnom pretvaranju u džamiju izazvala je razočarenje među pravoslavcima.

Samo nekoliko sati posle odluke suda, Erdogan je potpisao ukaz kojim se Aja Sofija predaje turskom Predsedništvu za verska pitanja.

Erdogan je tražio da to zdanje, koje je pod zaštitom Uneska, bude ponovo džamija uprkos rasprostranjenim međunarodnim kritikama. Taj potez bi mogao da produbi tenzije i sa susednom Grčkom.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hirstodulides, kiparski Grk, na Tviteru je napisao da Kipar strogo osuđuje tursko delovanje oko Aja Sofije i napore da skrene domaće javno mnjenje i poziva Tursku da poštuje međunarodne obaveze, preneo je AP.

Po njegovim rečima Turska flagrantno krši međunarodne obaveze odlukom da promeni status Aja Sofije, koja je na spisku svetske baštine i predstavlja univerzalni simbol pravoslavne vere.

Pitanje nafte i gasa

Na dnevnom redu ministara spoljnih poslova EU 13. jula su odnosi Unije i Turske uopšte, pa i pitanje istraživanja nafte i gasa u istočnom mediteranskom regionu, kao i turske umešanosti u Libiji i Siriji.

Grčki ministar spoljnih poslova rekao je pred sastanak da će tražiti od EU listu potencijalnih sankcija prema Turskoj u slučaju da Ankara naruši nepovredivost grčke teritorije. Međutim, izvori EU rekli su da će prioritet biti dat dijalogu sa Turskom a ne sankcijama, preneo je EURACTIV.com.

Šef evropske diplomatije nedavno je posetio Tursku, gde je razgovarao o sporu Ankare s Grčkom i Kiprom o tom pitanju.

Turski brodovi za istraživanje i bušenje nafte su u pratnji ratnog broda nedavno istraživali u oblasti gde Kipar insistira na tome da ima ekskluzivna prava.

Turska vlada je saopštila da štiti svoje interese kada je reč o prirodnim resursima na području kiparskih Turaka (samoproglašene turske republike Severni Kipar).

Švedska ministarka spoljnih poslova En Linde izjavila je 13. jula da su događaji na Mediteranu "razlog za zabrinutost" za EU, ali je insistirala da se pitanja ljudskih prava i demokratije razmotre i tokom redovnog mesečnog sastanka.

Borel je rekao da odnosi sa Turskom "nisu naročito dobri u ovom trenutku".

"Svaki ministar koji to želi može da postavi pitanje sankcija. Međutim, primarni cilj Borela i njegove službe je da od članica dobije jasan i nepodeljen mandat da počne dijalog sa Ankarom", rekli su EU izvori za briselski portal.

Očekuje se da Borel predstavi "konkretne ideje" oko turskog traženja gasa u Istočnom Mediteranu jer Brisel veruje da će rešenje tog pitanja doprineti da se otvori pitanje turske umešanosti u Siriji.

Izvor: Beta/EURACTIV.rs

Foto: Beta/AP